В неделната вечер  от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас ще бъдат представени две прекрасни произведения – величествено звучащата и впечатляваща със силата на въздействието си върху сетивата и ума сценичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф и второто премиерно заглавие за тази година за трупата на Бургаската опера – „Пахита“ от Лудвиг Минкус.

Събитието е поредното от календара на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани успешно и тази година от Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Бургас.

„Кармина Бурана“ е едно от най-известните и изпълнявани произведения от световната музикална съкровищница. Лайтмотивът на сценичната кантата е философска трактовка на трудни преход от младостта към зрелостта.

Произведението е инспирирано от оригиналния текст на „Кармина Бурана“ – група странстващи проповедници достигат до извода, че светът не се управлява от моралните принципи, които са им били внушавани.

Тогава те създават кръг от хора, които следват правилата на добродетелта и се гмурват изцяло и със страст в живот, подчинен на хедонизма – търсене на насладата и съществуване чрез нея.

Сюжетът развива идеи, родени от въображението на тези млади хора. Готическият мит е пресъздаден върху емблематичната музика на Карл Орф.

Темата за Злото и символиката, свързана с неговото влияние върху човешките души, е развита в сюжетната линия, в която се представя едно общество, разядено от грехове, без страх от възмездие свише.

Поантите са: вино, жени, забавления, разгул, търсене на все нови и нови стимули, провокиращи сетивата.

Иронията и пародирането на клишетата са характерни за сюжета на кантатата. „Кармина Бурана“ е синкретично произведение, в което музика, танц и внушителната сценография се влитат в единна цялост.

25-те песни в кантатата са от непознати автори – трубадури от Средновековието, и са групирани в три раздела: за пролетта, виното и любовта, като по този начин се обединяват основните аспекти на човешкото битие.

Най-известната песен в кантатата е „О, Фортуна!”, която звучи в редица продукции на Седмото изкуство и е предпочитан музикален фон за различни събития – за придаване на цялостен драматичен нюанс на възприятието.

На сцената на Летния театър в неделя ще излязат над 100 изпълнители – солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от солистите – Мария Цветкова-Маджарова, сопран, Димитър Арнаудов, контратенор, и Александър Крунев – баритон.

Партиите и на тримата солисти преминават конвенционалните представи за границите на човешкия глас и са истинско предизвикателство за изпълнителите, а за публиката – несравним естетически бонус.

Диригент на представлението е маестро Иван Кожухаров, а режисурата, впечатляваща с философска трактовка и задълбоченост, е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, художник е Мария Трендафилова, хореографията е на Желка Табакова, диригент на хора – Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева.

Другият акцент от програмата на събитието от календара на Бургаските музикални празници е премиерата на балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус, по хореография на Мариус Петипа.

Постановката е на Галина Калчева. Зад диригентския пулт застава отново маестро Иван Кожухаров, концертмайстор е Ваня Златева, а помощник-режисьор – Петър Тихолов.  В балетната постановка вземат участие солисти и ансамбъл към балета на Държавна опера – Бургас.

Билети за събитието можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, допустимият капацитет на присъственост в Летния театър е 50 %.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви