Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в неделя 25.07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,53ч. и ще залезе в 20.38ч. Температурата ще бъде между 20 и 27 градуса. Ще бъде предимно слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 9,3 м/сек.

Късметче за деня

„Ако искаш да осъществиш целите на живота си, трябва да започнеш от духа.“

/Опра Уинфри/

Събитията на този ден

1139 г. – Алфонсо I Енрикеш побеждава маврите в Битката при Урике и се обявява за крал на Португалия.

1261 г. – Армиите на никейския император Михаил VIII Палеолог завладяват Константинопол и ликвидират Латинската империя, с което е възстановена Византийска империя.

1593 г. – Кралят на Франция Анри IV публично се отрича от протестантството и приема католицизма.

1567 г. – Джеймс VI става крал на Шотландия.

1862 г. – Във Варна тържествено е осветена сградата на Българското централно училище с главен учител Сава Доброплодни.

1869 г. – В Букурещ започва да излиза вестникът на Добродетелната дружина Отечество.

1878 г. – В Пловдив излиза първият брой на вестника Марица, първият български вестник след Освобождението с издател Христо Г. Данов.

1893 г. – Коринтският канал е отворен за морски трафик.

1907 г. – Корея става протекторат на Япония.

1909 г. – Французинът Луи Блерио първи прелита над Ламанша с моноплана Блерио XI за 37 минути.

1916 г. – В САЩ за първи път в света е използван противогаз при спасяването на 32 души, затрупани след експлозия в мина.

1926 г. – Основан е футболен клуб Локомотив Пловдив.

1935 г. – В Москва започва VII конгрес на Коминтерна, на който за генерален секретар е избран Георги Димитров.

1943 г. – Бенито Мусолини е принуден да подаде оставка и крал Виктор Емануел назначава маршал Бадолио за министър-председател на Италия.

1946 г. – Правителството на Царство България внася в Народното събрание законопроект за референдум за премахване на монархията и за създаване на народна демократична република.

1946 г. – В лагуната на атола Бикини САЩ извършва първия в света подводен ядрен опит.

1968 г. – Папа Павел VI издава енцикликата Humanae Vitae, с която забранява на католиците използването на изкуствени методи (презерватив, противозачатъчни таблетки и др.) за контрол върху забременяването.

1973 г. – Изстрелян е съветският космически апарат Марс 5, който достига планетата Марс през февруари 1974 г.

1978 г. – В Англия е родено първото в света бебе, заченато инвитро.

1982 г. – Лидерът на палестинците Ясер Арафат подписва документ, който приема решението на ООН за правото на съществуване на Израел.

1984 г. – Светлана Савицка става първата жена космонавт, излязла в открития космос.

1995 г. – Радован Караджич и Ратко Младич са обвинени в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

1996 г. – 37 Народно събрание приема Закон за националните символи и герба на България.

2000 г. – Самолет Конкорд на Air France катострофира при излитането си от Летище Шарл дьо Гол в Париж, загиват 109 души на борда и 4 на земята.

Рожден ден

1016 г. – Казимир I, полски княз († 1058 г.)

1109 г. – Афонсу I, първи крал на Португалия († 1185 г.)

1875 г. – Джим Корбет, британски писател и ловец († 1955 г.)

1878 г. – Стоян Бъчваров, български актьор († 1949 г.

1894 г. – Уолтър Бренан, американски актьор († 1974 г.)

1905 г. – Елиас Канети, австрийски писател, роден в България, Нобелов лауреат за 1981 г. († 1994 г.)

1910 г. – Петър Стъпов, български писател († 1992 г.)

1923 г. – Свами Сатянанда, индийски гуру († 2009 г.)

1925 г. – Розалинд Френклин, британска химичка, лауреат на Нобелов лауреат за 1952 г. († 1958 г.)

1929 г. – Василий Шукшин, руски писател, кинорежисьор и актьор († 1974 г.)

1930 г. – Атанас Славов, български писател, изкуствовед, семиотик, поет, сценарист († 2010 г.)

1934 г. – Георги Кордов, български поп певец, композитор и педагог († 2006 г.)

1952 г. – Сашо Диков, български журналист

1957 г. – Даниел Бурш, американски астронавт

1957 г. – Живка Гичева, българска телевизионна водеща († 2009 г.)

1961 г. – Боби Ийкс, американска актриса и певица

1961 г. – Катрин Кели Ланг, американска актриса

1963 г. – Къци Вапцаров, режисьор, актьор и телевизионен водещ

1967 г. – Мат Ле Блан, американски актьор

1967 г. – Александра Карамихалева, български църковен деятел и писател

1985 г. – Джеймс Лафърти, американски актьор

Празник

Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия Девица

25 Юли / Имен ден: Анна, Ани, Анелия, Яна, Блага, Добри, Енчо, Анка Анани, Янула, Янина

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна – блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича – Успението й. Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството.

В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната св. Анна бележи края на лятото. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта.

За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се спазват строго някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Л Много е разпространено старото поверие, че ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне”. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница.

Хороскоп

Овен
Днес ще си дадете сметка, че не можете да кажете на своя любим човек цялата истина, тъй като ако чуе всичко, ще му бъде съвсем болно, което, по Ваша преценка въобще не е нужно, защото няма да бъдете разбрани. В крайна сметка се постарайте да се държите така, че да не се досети, че това не е цялата истина.

Телец

Благоприятен ден за тези, които са готови да се трудят с пот на лице, заради успеха. Днес действително може да получите много много, тъй като създалите се обстоятелства ще Ви позволят да се покажете от своята най-добра страна.

Освен това, има шанс да намерите съмишленици и покровители, а и да намерите нужния начин за разрешаване на финансовите Ви въпроси, или да победите в юридически спор.

Вашата настойчивост ще даде отражение и на развитието на личните отношения. Днес може да ги насочите в необходимата посока.

Препоръчително е, да бъдете внимателни, ако имате работа с независими и прекалено свободолюбиви особи. Натискът Ви може да се окаже прекомерен и да предизвика у тях раздразнение.

Близнаци

Днешния ден е благоприятен за решаване на въпроси, свързани с кариерата. Ако днес Ви предстои да правите някаква изява пред публика, бъдете уверени че всичко ще бъде успешно.

Главното е, да изяснявате всичко на по- достъпен език , за да бъдете разбрани, а и да няма възможност думите Ви да се тълкуват двуяко.

В отношенията с близкия Ви човек може да направите разумен компромис, подобрявайки комуникацията и степента на взаимно разбиране. На работното си място бъдете отговорни и старателни.

Рак

Днес ще Ви се стори, че всичко, което правите, е безмилостна и безсмислена загуба на време. Само че Вашият любим човек ще е на друго мнение и ще смята, че всичко, направено от Вас е по препоръка на звездите и че личният Ви живот е ориентиран изключително в негова полза.

Лъв

Ако се стремите към реализация на професионални амбиции, днес е най-подходящото време . Ако в душата си сте кариерист, вслушайте се в интуицията си, защото точно сега здравият разум може да Ви доведе до задънена улица.

Създават се благоприятни обстоятелства за начало на романтични отношения, но Вие сте настроени толкова лекомислено, че едва ли ще отидете по-далеч от романтично приключение. Но пък за сметка на това , времето си ще прекарате твърде приятно.

Дева

За този ден най-важното е, да правите всичко с лекота и да говорите , без да се напрягате. Това се отнася и за любовните работи. Всичко, което носи удоволстве, показва, че е правилно. Ако ли нещата стоят „напротив”, следва да се замислите за целесъобразността на това действие. Може би, без него може някак си да минете?…

Везни

Ако в началото на деня има много сложен , забъркан и наполовина провален проект, за когото никой не иска да се захване, само Вие бихте съумели да се справите. Защо? Ами зашото майсторски се справяте с всички трудности. Обожавате да решавате сложни задачи и никога не казвате „никога” и „невъзможно”. Смело се захващайте за работа!

Скорпион

Днес любимият Ви човек няма кога да вниква във Вашите проблеми. Затова ще Ви слуша някак отсъстващо и разсеяно, без да се замисля за подробностите и пропускайки от Ваша гледна точка важни детайли. Постарайте се да му влезете в положение и за нищо да не се обиждате.

Стрелец

Посветете този ден в правенето на планове: на близките дни, не днешната вечер и на далечното бъдеще. Може да планирате и самото съставяне на плановете, ако искате след това всичко, което замисляте, да може да реализирате успешно.

Защо тогава да не замислите повече неща? Вечверта прекратете планирането и преминете към реализация на това, което вече сте замислили, особено ако се касае за вечеря с някого.

Козирог

През днешния ден може да Ви хрумне, да започнете да се оплаквате от умора. Напълно вероятно е, внимателно да Ви изслушат, да си придадат съчувстващ вид и веднага да Ви помолят, да се заемете с това, да свършите онова и да се оправите с еди- кое си нещо. Единствения шанс да си отдъхнете е, да отидете за ден- два на гости .

Водолей

Прекалена упоритост, или ако трябва да сме точни – инат, днес съвсем не са уместни. Това, което ще Ви бъде полезно през този ден, е отстъпчивостта. Изслушвайте своите опоненти, анализирайте техните предложения и се съгласявайте на компромиси!

Така не само ще запазите мира, но и ще се приближите към осъществяването на своята заветна мечта. Ще Ви зарадват много интересни предложения. Макар че са необичайни, заслужава си, да ги обмислите подобаващо.

Денят е хубав и с това, че позволява да се приближите до реализацията на своята заветна мечта, като при това ще избегнете и емоционалните сътресения, и поемането на непосилни задължения….

Риби

Струва Ви се, че Вашата половинка е станала прекалено зависима от Вас, което значително ограничава Вашата свобода. Ако това Ви устройва, продължавайте в същия дух. В противен случай намекнете, че съшо имате право на свой живот. В такъв случай психиатрите казват: „Отрежете пъпната връв”.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Героичната арка
Книга за борба и дълг

Героичната арка

Автор: Жозе Родригеш душ Сантуш

Генерал Артур Тейшейра пристига в Макао, за да поеме поста на губернатор в малката португалска колония на брега на Южнокитайско море. На управника му предстои не само бързо да възприеме неписаните правила на общуване в местната странна смесица от китайска и португалска култура.

Той ще трябва и да опази суверинитета на колонията и безопасността на населението й в задаващите се смутни времена.

Виц

Звъни телефонът. Младежът се провиква:

– Брат ми, вдигни слушалката! Ако ме търси Петя – няма ме. Ако е Тони, тук съм. Ако е Ваня – ще й се обадя след малко.

– Докторът от венерическото отделение е…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви