Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в събота 24.07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,53ч. и ще залезе в 20.38ч. Температурата ще бъде между 20 и 27 градуса. Ще бъде предимно слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 9,3 м/сек.

Късметче за деня

„Живейте така, че да не ви е срам да продадете семейния папагал на градския клюкар.“

/Will Rogers/

Събитията на този ден

1799 г. – Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия при Абукир в делтата на река Нил.

1824 г. – Публикувани са резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ.

1911 г. – Американският изследовател Хирам Бингъм открива в Андите считания дотогава само за легенда град на инките Мачу Пикчу.

1923 г. – В Швейцария е подписан Лозанския договор, с който се уреждат териториалните въпроси в Мала Азия, свързани с делението на Османската империя, и се определят границите на съвременна Турция.

1969 г. – Програма Аполо: На Земята успешно се завръща американският пилотиран космически апарат Аполо 11, извършил полет до Луната.

1974 г. – В енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй.

1990 г. – 7 Велико народно събрание на България прекратява правомощията на президента Петър Младенов и открива процедура по избор на нов президент.

2001 г. – Симеон Сакскобургготски, който е последният цар на България, докато е дете, полага клетва за министър-председател на България и така става първият монарх в световната история, който си възвръща властта чрез демократични избори.

2002 г. – Алфред Моисиу става президент на Албания.

2005 г. – Ланс Армстронг побеждава за седми пореден път на Тур дьо Франс.

2007 г. – Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по ХИВ делото в Либия.

2010 г. – Повече от 80000 души от цял свят записват своето ежедневие на видео и го изпращат на YouTube за инициативата Life In A Day (Един ден от живота).

Рожден ден

1783 г. – Симон Боливар, южноамерикански генерал († 1830 г.)

1802 г. – Александър Дюма-баща, френски романист († 1870 г.)

1803 г. – Адолф Адам, френски композитор († 1856 г.)

1828 г. – Николай Чернишевски, руски писател († 1889 г.)

1854 г. – Константин Иречек, български политик († 1918 г.)

1865 г. – Стефан Богданов, български военен деец († 1937 г.)

1867 г. – Лука Иванов, български офицер († 1906 г.)

1880 г. – Ернест Блох, швейцарски композитор († 1959 г.)

1897 г. – Амелия Еърхарт, американски авиатор († 1939 г.)

1900 г. – Иван Фунев, български скулптор († 1983 г.)

1901 г. – Илия Бешков, български художник († 1958 г.)

1911 г. – Христо Кърпачев, български поет († 1943 г.)

1914 г. – Филип Филипов, български режисьор († 1983 г.)

1919 г. – Тодор Динов, български карикатурист († 2004 г.)

1927 г. – Минко Балкански, български физик

1933 г. – Джон Анистън, американски актьор

1938 г. – Жозе Алтафини, италиански футболист

1939 г. – Светла Протич, българска пианистка

1942 г. – Ирина Мирошниченко, руска актриса

1948 г. – Йордан Кръчмаров, български поет († 1986 г.)

1949 г. – Асен Гаргов, български поп певец, музикант и композитор († 2017 г.)

1949 г. – Йозеф Пирунг, германски футболист († 2011 г.)

1956 г. – Уолтър Бъкън, вокалист на The Exploited

1959 г. – Здравка Евтимова, българска писателка

1963 г. – Карл Малоун, американски баскетболист

1965 г. – Дъг Лайман, американски режисьор

1969 г. – Дженифър Лопес, американска актриса

1970 г. – Ели Кокину, гръцка певица

1970 г. – Росен Петров, български водещ

1971 г. – Дино Баджо, италиански футболист

1976 г. – Лора Фрейзър, шотландска актриса

1982 г. – Ана Пакуин, американска актриса

1983 г. – Иван Стоянов, български футболист

Празник

На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян

Православната църква почита на 24 юли паметта на Света великомъченица Христина. Тя била родом от гр. Тир.

Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник.

Родителите й дали името Христина, което било не според тяхното езическо разбиране, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста.

Когато Христина пораснала, тя сама стигнала до познанието за Бог.

Разгневена от езическите вярвания, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща й люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в Христа.

Баща й я подложил на страшни изтезания.

Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща й разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.

Следващите управители Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт. Тогава тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ.

Хороскоп

Овен
Днес ще трябва да сте по-внимателни и да се опитате да се съобразявате с чувствата на другите. Може малко да ви помръзва, но не очаквайте някой друг да ви свърши работата. Добре е да не се опитвате да спорите с висшестоящи, няма да е във ваша полза.

Телец

През този ден звездите препоръчват, да направите неголям подарък на своя любим човек. Просто така, без повод. Той трябва да бъде малък , изящен и с нищо не задължаващ. На практика за Вашата половинка ще бъде най-важно Вашето внимание.

Близнаци

Този ден ще Ви донесе много грижи и ще представи пред Вас огромен брой задачи, изискващи незабавно разрешение.

Въпреки че имате не малко надеждни съюзници, по-голяма част от работата ще се наложи да изпълнявате самостоятелно. Пък и никой не би се справил с нея така добре, както Вие…

Вечерта са възможни приятни срещи или посещение на културни мероприятия. Дръжте се по-близо до творчески настроените личности, защото общуването с тях ще разшири Вашите хоризонти.

Рак

През следващите няколко дни могат да възникнат различни неприятности в работата с някои висшестоящи личности, но, ще повярвате или не, те може и да не са виновни. Просто прекалено дълго сте били затрупани с работа, и днес виждате само негативната страна на всичко.

Обмислете нещата и се опитайте да си предвидите кратка почивка. Не би било зле, за няколко дни да се отдалечите от хората, които Ви дразнят.

Лъв

Върнете се във водовъртежа на събитията и запретвайте ръкави. Ще трябва енергично да се заемете с работа, за да помогнете на останалите. Трябва да станете командир на играта, достоен за възхищение

ри и да не сте във възторг от перспективите да отложите своята ;лична работа, ще се наложи да поставите общата цел пред Вашата собствена. В края на крайщата всички Ваши жертви ще надделелят над чувството за необходимост, а от това ще придобиете по-голяма увереност в себе си.

Дева

Ако не планирате през този ден да бъдете в пълно усамотение и имата намерение (или сте принудени) да имате работа с други хора, не биха Ви попречили вежливост, гъвкавост, дипломатичност и готовност да забелязвате някои нови неща.

Бъдете готови и за това, че Ваш колега може да започне да се държи по необичаен начин , като издемонстрира хипертрофирана емоционалност и възприемчивост, или неочаквано прояви негативните страни на своя характер.

Ако сте въвлечени в съперничество с някого, може по-силно от обикновено да Ви засегне поведението на конкурента.

Везни

Днес ще Ви бъде много трудно и самотно. Между другото, такова ще бъде усещането и на Вашия любим човек. Но нито Вие, нито той, бихте си го признали, колкото и парадоксално да звучи това. Може би не трябва да скривате своите настроения, особено ако те определят модела Ви на поведение?…

Скорпион

Самият факт, че току-що сте позволи на някого да Ви поздрави публично, е вече голяма крачка за Вас. Наистина, имате пълното основание да се поглезите с една вечеря в ресторант , или да направите за себе си някаква друга приятна дреболия.

Но хайде да не забравяме, че получавате това поощрение по много уважителна причина. Напред! Не се отказвайте!

Стрелец

Днес в обсега на Вашата територия ще се сблъскат двама бойно настроени човека, и от шума, който ще се вдигне, ще Ви се прииска да се скриете някъде по-далече.

Намерете място, на което може да се скриете, или човек, на чието рамо може да поплачете. Само пред хората трябва да съумеете да се държите подобаващо.

Не показвайте своите чувства пред обкръжаващите , и в скоро време хората, които толкова са Ви дразнили, ще се научат да уважават чуждото лично пространство.

Козирог

Събитията на деня сякаш са оцветени в доста мрачни тонове, но Вие добре разбирате, че това, така да се каже, е „последното издихание” на проблем, започнал в далечното минало и бил решен в недалечното минало.

Просто преживейте този ден, като не позволявате на когото и да било да Ви изкара от равновесие и да Ви провокира за необмислени постъпки.

Скоро ще се почувствате значително по-добре. Имайте предвид, че днес е по-добре да не водите задушевни разговори, а да се постараете да си намерите някакво интересно занимание.

Водолей

От дълго време Ви се искат близки и доверителни отношения. Понякога всеки трябва да вземе нещата в свои ръце. Сродството на душите не се появява от никъде.

Сега е най-подходящото време да се огледате наоколо си и да потърсите хора, чийто начин на мислене Ви е близък.

Защо не планирате нещо като игра на тенис или сбирка на пица, за да укрепите възникналата помежду ви връзка ? Само ще се радвате на онова, което ще се получи като резултата.

Риби

Няма да е лесно днес на Вашия любим човек да разбере, какво точно искате да получите от него, и следователно – как да постъпи в създалата се сложна ситуация. Постарайте се да създадете доброжелателна атмосфера, която да му помогне по-бързо да се ориентира в това, което става.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Малка книга за голямата история
Красивото издание на „МАЛКА книга за ГОЛЯМАТА история” от Иън Крофтън и Джереми Блек обобщава историята на живота, вселената и всичко останало.

Малка книга за голямата история

Иън Крофтън и Джереми Блек

Красивото издание на  „МАЛКА книга за ГОЛЯМАТА история” от изтъкнатите учени Иън Крофтън и Джереми Блек разказва вдъхновяващата история на Земята, живота и вселената, като представя ключовите факти и идеи от астрономията, физиката, биологията и политиката, променили света.

В тази своеобразна енциклопедия читателите ще открият на достъпен и увлекателен език отговори на въпросите как се е появила Вселената, как са се образували звез­дите и планетите, защо на нашата планета има точните условия за появата на живот, както и как действат живите същества, как са еволюирали и как накрая всичко това води до нас – съвременните хора.

В 272 страници авторите обхващат различни ас­пекти от човешката история – от раждането на древните империи, през Ренесанса и Просвещението, възходът на национализма и нациите, възхода на Запада, Студената война и екологичните кризи, пред които сме изправени днес по пътя на техническия възход.

Този мащабен разказ позволява да се хвърли много различна светлина върху хилядолетията назад и помага да преосмислим и всичко случило се досега, и нашето настояще и бъдеще.

„МАЛКА книга за ГОЛЯМАТА история” е красива и кратка енциклопедия, в която светът се разгръща пред очите ни със своите малки и големи революции, възходи и падения, съпътствали линията на човешкото време. И напомня, че човешкият живот е само мъничка частица от необятните пътища на Вселената.

Виц

Не разбирам защо наричат народната медицина „нетрадиционна“. По традиция, ако не помогне ракията, нищо друго не помага…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви