Министерски съвет
Ще имаме ли правителство

Ако от партиите и коалициите, с които ще водим разговори, не получим подкрепа или не постигнем обща визия за някои основни неща, най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори.

Това заяви председателят на парламентарната група на партията, която спечели изборите, „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в началото на днешната среща на парламентарната група с президента Румен Радев.

От своя страна държавният глава съобщи, че може да си позволи да не бърза с връчването на първия мандат за съставяне на правителство и подчерта, че правителство трябва да има, но не на всяка цена, тъй като „една безпринципна коалиция може да бъде по-вредна от липсата на правителство“.

След срещата пред представители на медиите от „Има такъв народ“ отново подчертаха, че няма да влизат в коалиция с която и да е друга парламентарна група в Народното събрание, а само ще търсят обединение около общи идеи и приоритети. От партията смятат, че имат общи приоритети дори и с БСП и ДПС, въпреки че не веднъж са наричали точно тези две партии – партии на статуквото.

„По мое разбиране от декларациите на останалите политически партии – „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“, до голяма степен БСП и колкото и да е странно приоритетите по някои неща и на ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Според нас, ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри“, каза Тошко Йорданов.

„Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство не само математически, но е изключително важно е това да бъде постигнато и идейно.“ Това заяви президентът Румен Радев в началото на днешната среща с парламентарната група на БСП.

От своя страна Нинова акцентира върху разликата в поведението на „Има такъв народ“. „По-рано ни определяха като статукво, различното е, че преосмислят позицията си. В събота ще бъдем на разговори, надяваме се да не са първи и последни, но като сериозна и истинска партия, всичко, което чуем, ще отнесем към Националния съвет, след което ще търсим мандат за продължаване на тези разговори“, каза Нинова.

За пореден път тя даде заявка, че ако мандатът за съставяне на правителство стигне до БСП, ще бъде направен опит да се състави правителство.

След срещата с Радев, пред медиите Нинова уточни, че разговорите с „Има такъв народ“ първо ще се водят за политики, а след това за евентуалните им кандидати за Министерския съвет“.

Тя обаче подчерта, че някои различия с програмата на „Има такъв народ“ като идеите им за концесиониране на магистрали и приватизация на Българската банка за развитие, трудно ще се променят. Според нея правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, е неустойчиво и трудно ще постигне консенсус по важните теми.

Ние ще настояваме ДПС да остане настрана от управление поне, ако това управление по някакъв начин ще разчита на нашата подкрепа“, обяви в декларация от трибуната на Народното събрание Христо Иванов от „Демократична България“.

Декларацията на Иванов бе обвързана с годишния Доклад за инвестиционния климат за 2021 г., изработен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент на САЩ. В него се посочва, че България е привлекателна за инвеститори, които търсят ниски разходи, но и че те остават загрижени за върховенството на правото в страната.

„В този доклад на 24 места се споменава думата „корупция“. Това е вероятно най-твърдата асоциация в главите на цялата световна инвестиционна общност. Благодарение на ГЕРБ и на ДПС, с решителната роля на ДПС“, заяви Христо Иванов.

В отговор председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ не даде информация за нагласите на партията към разговорите за правителство.

Предпочете да атакува Иванов, че „Демократична България“ е партия на „олигарха и медиен монополист Прокопиев“ (Иво Прокопиев, съиздател на „Дневник“ – бел. авт.) и не можело да обвинява в корупция „опозиционна партия като ДПС, която не е участвала във властта

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви