Стартиране на двигател без опасност за него

Малко хора знаят, че дори такава лесна процедура като стартиране на двигателя може да завърши със сериозни проблеми. Дори напълно изправно превозно средство с току-що сменени масло и свещи не е имунизирано срещу проблеми. Това е особено очевидно през студения сезон, но и през лятото човек трябва да бъде изключително внимателен.

На първо място трябва внимателно да се провери акумулаторът. Ако той е стар, дори през летния сезон ще губи заряда си доста бързо. И невинаги ще бъде готов да захрани големия брой електрически и електронни системи. В резултат на това веднага след стартиране на двигателя могат да възникнат различни грешки, които да повлияят на работата на електрониката.

Затова е добре батерията да бъде „възбудена“ непосредствено преди стартиране на двигателя.

За да се направи това, може да бъдат включени дългите светлини за няколко секунди. Тези примигвания ще стартират химическите процеси в акумулатора, което ще му позволи да се подготви по-бързо за работа.

След това завъртете ключа в ключалката на запалването (натиснете бутона за стартиране на двигателя, без да натискате педала за газ) и го оставете в това положение. Това ще предотврати стартирането на двигателя, а лампите на арматурното табло ще светнат. Това действие е необходимо, за да може горивната помпа да изпомпва бензин, а електрониката правилно диагностицира всички системи на автомобила. Подобно действие е от голяма полза, ако превозното средство дълго време е стояло на едно място.

След като двигателят започне да работи, не се препоръчва веднага да се даде газ и се потегли. Моторът трябва да загрее, същото важи и за скоростна кутия, особено ако тя е автоматична. Не забравяйте, че през нощта цялото моторно масло се връща обратно в картера и отнема време на маслената помпа да го изпомпи обратно в системата.

Недостатъчното омасляване постепенно води до надраскване на стените на цилиндрите, което в един момент се оказва фатално за двигателя. За да не стига до това, трябва само да изчакате две-три минути, докато маслената помпа прекара около четири литра масло, а филтърът задържи натрупаните утайки. След което смело може да тръгнете на път.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви