„Много съм развълнуван да съм тук. В Бургас имам много близки хора, приятели от детството. Те са изиграли много важна роля в желанието ми да се занимавам с кино.”, сподели популярният български режисьор Камен Калев от сцената на НХК, веднага след края на прожекцията на филма му „Февруари”. Лентата, която е първият български филм, селектиран за фестивала в Кан след далечната 1973 година, откри фестивала.

Десетки бургазлии и гости на града се събраха пред обновения дом НХК часове по-рано, за да се насладят на първата киновечер от програмата на 19-то издание на „София филм фест на брега”. Българското кино е основният акцент в тазгодишното издание, което се провежда от 22 до 30 юли.

„За мен е много лично това откриване, защото познавам корена на този фестивал. Записваме първо лятно издание в дългогодишната история на фестивала. Нямам никакво съмнение, че с тази селекция освен вярната бургаска публика, ще има и много гости от страната и чужбина.”, каза зам.-кметът по „Култура , туризъм и спорт” Диана Саватева по време на официалното откриване.

В програмата са включени 13 късометражни, 8 пълнометражни и един документален филм от българската киноиндустрия, заснети изминалата година.

„Филмът „Февруари” към този момент се прожектира успешно в киносалоните в цяла Франция. Това е все едно националният отбор по футбол да набие френския национален отбор. Голямо признание е!”, каза художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров.

Фестивалът се организира от Арт фест с подкрепата на Община Бургас.

Подробности за програмата, жури и съпътстващите прояви обяви Кристина Ингилизова.

16 пълнометражни филма ще се състезават за наградите „Сребриста чайка“ – наградата на Община Бургас за най-добър филм и Наградата на публиката.

Жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Мария Бенчева, Стефани Райчева, Слави Георгиев, Лорис Мануелян, Тони Минасян и Кремена Ватева ще присъдят наградата на Община Бургас.

Младежко жури, сформирано от участниците на Киноклас Бургас 2021, ще гледа късометражната програма и ще избере своя фаворит. За първа година пространството ще бъде използвано и за съпътстващите събития към основната фестивална програма – дискусии и пресконференции с авторите на филмите, изложба с фотоси от класиката “Мера споредъ мера” и др.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви