На 22 юли Църквата почита паметта на Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна.

В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалена и го помолила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.

Света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна народът тачи  като сестра на свети Илия. На нея се приписва първия възглас „Христос воскресе!“.

В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалена има известни разлики: православната я тачи предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато в Католическата църква дълго време нейният образ легендарно се идентифицира с каещата се блудница от Марта и Мария.

Естеството на връзката между Иисус Христос и Мария Магдалена е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

Мария Магдалена е една от главните библейски фигури, свързани с Възкресението на Христос. Тя е и най-енигматичният образ, описан в Библията.

Според ранното християнство Мария Магдалена е била блудница, на която Исус дава опрощение и омиротворява душата ѝ. Според други източници обаче двамата са били много по-близки, отколкото казва тази история, и Мария Магдалена е била майка на Христовото дете.

Новият завет казва, че Мария Магдалена е сред основните фигури, разпространили християнството след Възкресението на Исус. За нея в канонизираните текстове се казва само, че е дошла от Галилия, помагала е на Христос и веднъж е била обладана от демони.

Други източници обаче, отхвърлени от църквата, казват, че тя е била много повече от това.

И в 4-те Евангелия се казва, че Мария Магдалена е една от 4-те жени, присъствали на Христовото разпятие и единствената, която остава до кръста, поемайки по този начин огромен риск. За разлика от нея останалите апостоли са се скрили.

Мария е измила тялото на Христос и е участвала в неговото погребение. В евангелието на Марко и Йоан се казва, че тя е била първият човек, видяла възкръсналия Исус. Тя съобщава новината за възкресението на укриващите се апостоли, след което изчезва от Библията.

На 22 юли имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви