Парламент
Кой какво каза в първия ден на парламента

Народните представители от 46-ото Народно събрание положиха клетва да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Най-възрастният депутат – Мика Зайкова откри заседанието и изведе три поуки от изборните резултати.

„Суверенът ни каза три неща: първо – че иска промяна и затова всички партии на промяната повишиха сериозно резултатите си; второ – че трябва да работим заедно, затова никой не получи мнозинство; и трето – ниската избирателна активност показа, че е време да спрем с демократичните изборни процедури и да се захванем за работа“, каза тя.

Зайкова изброи широк кръг въпроси, по които има нужда от спешни действия – от критиките на Еврокомисията към съдебната система и необходимостта от реформа в нея, през заплатите и пенсиите, нуждата от промени в образованието, въвеждането на електронно правителство.

„Не забравяйте кой и защо ви е изпратил тук!“, призова колегите си Зайкова.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов даде заявка, че до две седмици може да има редовно правителство след преговори с останалите групи.

„Не мисля, че в разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в които би трябвало да тласнем страната, ще имаме сериозни различия – нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи“, заяви Йорданов.

По думите му ако предварителните декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, в следващите 14 – 15 дни би трябвало да има правителство.

„Ако няма, вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма“, каза Йорданов. Той изрично посочи, че отговорността е на повечето депутати, като от групата изключи „една политическа сила, с която повечето партии не искат да работят“, намеквайки за бившата управляваща партия ГЕРБ.

В този парламент ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция – тази заявка даде председателят на групата Десислава Атанасова.

Тя обяви, че основният опонент на бившите управляващи няма да са новите управляващи партии, а хаосът и безотговорността за държавата, и изрази надежда да се избегнат личните и реваншистки нападки.

Атанасова разкритикува заявените от „Има такъв народ“ приоритети при представянето на проектокабинета, като нарече политиката им крайно неолиберална, и обяви, че няма как да бъде подкрепена. Специално се спря на идеята за приватизацията на българската банка за развитие.

В словото си тя обвини и служебното правителство, което – по думите ѝ – е нанесло тежки удари върху здравната система на страната. „Спрени бяха ваксинациите и през есента българското общество ще бъде изпратено пред изпитания и непредвидимост“, каза Десислава Атанасова.

Атанасова декларира готовността на ГЕРБ да води политически диалог и да положи усилия за възстановяване на изгорените мостове.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трудният момент, в който се намира държавата, изисква бързи решения и диалог, вместо популизъм. „Сега се изисква диалог между държавници“, каза тя.

От трибуната Нинова подчерта, че основното предизвикателство пред държавата е съставянето на правителство.

Тя подчерта, че трети парламентарни избори ще бъдат тежко изпитание за България и потвърди ангажимента на левицата, ако получи управленски мандат, да предложи приоритети, по които да бъде постигнато широко политическо съгласие, както и състав на кабинет, в който да бъдат предложени и министри от служебния кабинет.

Започваме заедно да орем държавната нива. България е в криза и най-очевидното проявление на това, е че година нямаме пълноценно и нормално управление. И нямаме ясна формула как да създадем следващо управление.

Това заяви Христо Иванов при откриването на новото Народно събрание.
Той посочи няколко основни приоритета, с които незабавно трябва да се заемат депутатите.

„Трябва да започнем веднага работа по подготовката за следващата ковид-вълна. Ще сондираме с колегите какви мерки можем да вземем и да видим какво можем да направим в парламента за да подпомогнем здравните власти.

На второ място е планът за възстановяване – ние трябва да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати“, подчерта съпредседателят на Демократична България.

От ДПС търсим как животът на всички да се подобри, заяви прeдceдaтeлят нa ДПC Муcтaфa Кaрaдaйъ.

„Избoритe и рeзултaтитe oт тях яcнo пoкaзaхa вoлятa нa нaрoдa. Нaрoдът иcкa прoмянa, a тaзи прoмянa минaвa прeз диaлoг и нeoбхoдимитe кoмпрoмиcи в имeтo нa гoлямaтa цeл – дocтoeн живoт нa вceки грaждaнин. Aкo зaмeним eднo бeзврeмиe c другo бeзврeмиe, нямa cмиcъл дa cи губим врeмeтo. Aкo вмecтo джипкaтa, oт тeлeвизoрa чaкaмe кaкви пocтижeния имaт упрaвлявaщитe, нямa cмиcъл дa cи губим врeмeтo.“

„Днec e пaмeтeн дeн в бългaрcкaтa иcтoрия. Дoкaтo някoи прeдпoлaгaт, кoмeнтирaт или oткритo твърдят кoй oт бъдeщи или бъдeщитe кaбинeти имa връзкa c ДПC, кoлкo и кaк cпeчeлилaтa или някoя другa пaртия имa връзкa c ДПC.

Ниe oт ДПC рaбoтим зa тoвa дa имa прaвитeлcтвo и Бългaрия дa зaпoчнe дa излизa oт кризaтa. Рaбoтим зa тoвa кaк живoтът нa вcички дa ce пoдoбри, вceки дa виждa пo-яcнo cвoeтo бъдeщe и тoвa нa cвoитe дeцa.

Ниe oт ДПC нe търcим игри, нe учacтвaмe и нe търcим влacт зaрaди caмaтa влacт.

Cъcтoяниeтo нa нeщaтa зaвиcи oт рaдикaлни рeфoрми. Cтрaнaтa ce нуждae oт яcнa пoлитичecкa и упрaвлeнcкa прoгрaмa“, oтбeлязa Кaрaдaйъ.

Нашата основна задача е да изпълним волята на обикновените хора да живеят в справедлива, богата и правова държава. В която всеки да се чувства сигурен и подкрепен.

Това заяви в словото си Мая Манолова. И обясни смяната на името на политическата им формация.

„Призивът мутри вън не е достатъчен за да изгоним мутрите от ежедневието на българските граждани.

След десетилетие мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани на всички етажи във всички държавни институции. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикат катаклизми в обществения живот.

Ние нямаме никакви илюзии, че те няма лесно да се откажат да късат от здравата плът на държавата. Но, имаме решимостта да осветлим този процес и да сме гаранция, че повече няма да тормозят хора и бизнес в България.

Целта ни е мутризация в бъдеще да не бъде възможна, независимо кой е на власт“, подчерта Манолова.

След първите думи от партийните лидери, 46-ото Народно събрание избра и своя председател. Това отново е Ива Митева от ПП „Има такъв народ“.

 

По публикации на Дневник, Факти, Вести и Дарик

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви