Първи работен ден за народните избраници, които гласоподавателите пратиха в парламента след предсрочния вот на 11 юли.

Точно в 9 ч. звънецът ще удари най-възрастният депутат. Това е Мика Зайкова от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Тя откри и тържественото заседание на 45-ото Народно събрание, което обаче работи едва няколко седмици.

Зайкова ръководи заседанието до избирането на председател на Народното събрание. Кой ще бъде той обаче все още не е ясно. Най-вероятно това отново да е Ива Митева от ИТН, която заемаше поста и при последния парламент.

Ще бъдат избрани и заместник-председатели.

След като бъде избран, председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

При откриването в пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“.

На първото заседание са поканени президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, патриарх Неофит, главният мюфтия, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват в пленарната зала.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви