Ива Митева от ИТН е председателят на 46-ото Народно събрание. Единственият й опонент за поста беше Кристиан Вигенин от БСП.

Останалите парламентарни групи нямаха фаворит за поста. Митева беше председател и на предишния парламент, който обаче работи няколко седмици.

137 депутати я подкрепиха за председател, 99 се въздържаха, а един – Георги Кадиев от БСП беше против. ДПС подкрепи кандидатурата на Митева.

Народните представители трябва да помним за какво сме избрани. Това каза новоизбраният председател на 46-оно Народно събрание Ива Митева от парламентарната трибуна, съобщи Агенция „Фокус“.

„Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение са народа, постоянно търсене на отговорност от членовете не Министерски съвет“, каза още Ива Митева.

„Ние – народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали“, заяви още Ива Митева.

По думите й депутатите трябва да изпълнят обещанията си към българските граждани за законодателство. „Законодателство за по-висок стандарт на живот, законодателство за по-добро здравеопазване, за постигане на реална съдебна реформа“, каза още председателят на парламента.

„Попътен вятър, успех на всички ни“, каза още Ива Митева.

След словото си Митева пое воденето на заседанието. Последва процедура за избор на заместник-председатели на НС – общо 6 – по един за всяка партия.

Това са:

Виктория Василева от ИТН

Росица Кирова от ГЕРБ

Кристиян Вигенин от БСП

Атанас Атанасов от Демократична България

Мукаддес Юсуф Налбант от ДПС

Татяна Дончева от Изправи се, БГ! Ние идваме!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви