Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в сряда 21.07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,50ч. и ще залезе в 20.41ч. Температурата ще бъде между 23 и 31 градуса. Ще облачно със слаб дъжд. Вятърът ще е умерен северозапад със скорост 7,6 м/сек.

Късметче за деня

Аз правя моето нещо, а ти правиш твоето нещо.

Аз не съм в този свят, за да живея според твоите очаквания.

И ти не си в този свят, за да живееш според моите.

Ти си си ти и аз съм си аз и ако случайно се намерим един друг, това е прекрасно. Ако не, тогава нищо не може да се направи.

/Фриц Пърлс/

Събитията на този ден

356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж.

1718 г. – Подписан е Пожаревският договор между Османската империя, Австрия и Венецианската република.

1774 г. – Руско-турска война (1768-1774): Русия и Османската империя подписват Кючуккайнарджийския договор, с който се слага край на войната.

1831 г. – Състои се коронацията на първия крал на Белгия – Леополд I.

1921 г. – В Царство България е въведено задължително и безплатно образование до 7-и клас.

1931 г. – Ню Йоркския телевизионен канал CBS започва да излъчва за първи път в света ежедневни телевизионни емисии.

1940 г. – Втора световна война: СССР окупира трите прибалтийски държави – Литва, Латвия и Естония и ги обявява за социалистически републики в състава на СССР.

1944 г. – Втората световна война: Клаус фон Щауфенберг и верните му съмишленици са екзекутирани в Берлин, Германия, за Заговора от 20 юли против Адолф Хитлер.

1954 г. – Първа индокитайкса война: На Женевската конференция Виетнам е разделен на две – Северен Виетнам и Южен Виетнам.

1963 г. – Конклавът на кардиналите избира за папа Павел VI.

1969 г. – Американецът Нийл Армстронг е първият човек, който стъпва на Луната.

1970 г. – След 11-годишно строителство е завършена Асуанската язовирна стена в Египет.

1973 г. – Франция започва серия от ядрени опити на атола Муруроа.

1977 г. – Започва 4-дневната Либийско-египетска война.

1983 г. – На станцията Восток в Антарктида е отчетен световен рекорд за най-ниска температура на въздуха (-89,2 °C).

1999 г. – В Ингушетия е възстановено ислямското право на многоженство за мъжете – до 4 съпруги.

2007 г. – Излиза седмата и последна книга от поредицата за магьосника Хари Потър – Хари Потър и Даровете на Смъртта.

2011 г. – Приключва космическата програма на НАСА Космическа совалка с приземяването на космическата совалка Атлантис.

Рожден ден

356 пр.н.е. г. – Александър Македонски, владетел на Древна Македония († 323 г. пр.н.е. г.)

1414 г. – Сикст IV, римски папа († 1484 г.)

1789 г. – Васил Априлов, български просветен деец и книжовник († 1847 г.)

1868 г. – Константинос I, крал на Гърция († 1923 г.)

1893 г. – Никола Петков, български общественик, политик († 1947 г.)

1899 г. – Ърнест Хемингуей, американски писател, Нобелов лауреат през 1954 г. († 1961 г.)

1915 г. – Антон Павлов, съветски офицер († 1944 г.)

1928 г. – Мария Русалиева, българска актриса († 2015 г.)

1944 г. – Тони Скот, британски режисьор († 2012 г.)

1949 г. – Анри Кулев, български карикатурист и режисьор

1951 г. – Робин Уилямс, американски актьор и комик († 2014 г.)

1969 г. – Стоян Радев, български актьор

1977 г. – Сара Биазини, френска актриса

1978 г. – Владимир Ампов, български поп изпълнител

1978 г. – Деймиън Марли, ямайски музикант

1978 г. – Джош Хартнет, американски актьор

1979 г. – Андрий Воронин, украински футболист

1989 г. – Преслав Йорданов, български футболист

Хороскоп

Овен
Днес ще очаквате от своя любим човек някакви определени действия, решителни постъпки или напротив, нерешително мълчание. И ако той не оправдае Вашите очаквания, ще бъдете толкова обидени и разочаровани, макар че той няма да има никаква вина за това.

Телец

Очаква Ви хармоничен ден: спокойно настроение и добро самочувствие. Нараства Вашата общителност, непревзетост, а и откритост към всичко ново и непривично.

В същото време ще сте достатъчно критични и придирчиви, и няма да приемате на доверие нито едно от предложенията, дори и много да са Ви заинтересували, ако нямате достатъчно основание. Ще Ви е полезно да общувате с истински приятели и с хора,с които заедно сте учили

– т.е. с дуговни съмишленици. Виртуалното побщуване може да се окаже по-приятно и кофортно, а в определен момент и единственото възможно.

Близнаци

Близнаците ще имат шанс да изпитат своите сили на съвършено ново поприще. Денят е много подходящ за започване на търсене на ново място за работ, или да се постараете да привлечете вниманието на човек, който отдавна предизвиква интерес у Вас.

Самата смелост, да се заемете с такива начинания, заслужава уважение, и не трябва да се учудвате, ако заобикалящите Ви гледат с възхищение.

Този ден е свързан с противоречиви емоции, които непрекъснато ще се сменят, а това е доста уморително. Вечерта използвайте за възстановяване на душевното равновесие.

За това ще са Ви от полза спокойните занимания и приятното общуване с членовете на семейството.

Рак

Денят е благоприятен за това, да си представите промените във Вашата работа. Ако си представите как виждате своето идеално работно място , запишете го и се опитайте да го реализирате като план.

Прекалена активност днес не е нужна, защото има голяна вероятност тези действия да Ви отнемат много сили, а да не донесат конкретен резултат, ако предварително не планирате всичко до най-дребния детайл.

Лъв

Може да разчитате на увеличение на доходите. Трябва да се замислите. Как да похарчите „излишните” пари/. Ако не се отнесете към този въпрос с необходимата сериозност, получените суми ще изчезнат по най-удивителен начин и в съвсем кратък срок.

Денят е много подходящ за благоустройство на жилището, както ще успеете да създадете комфорт и уют с минимални разходи.

Освен това е подходящ и за начало на съвместен живот с любимия човек. Влюбените, които заминат сега на романтично пътуване, ще прекарат времето си прекрасно.

Дева

Днес много ще Ви се иска да се пожалите на своя любим човек от несправедливостта на съдбата по отношение на Вас, но едва ли той ще разбере Вашата печал в пълен обем и да Ви утеши по подходящ начин. Може би си заслужава да се опитате да се справите с всичко самостоятелно?

Везни

Идеален ден за покупки и придобивки, особено на неща, придаващи уют на дома ви. Най-вече днес ще ви вълнуват сигурността и надеждността на нещата. Днес лесно могат да ви извадят от равновесие, затова не обръщайте прекалено внимание на всичко, което ви казват.

Скорпион

Събитията през това денонощие ще Ви донесат преимуществено приятни преживявания. През това време ще имате възможност да удовлетворите много от своите естествени потребности, а също и редица прищевки и фантазии..

Смело можете да търсите помощ от обкръжаващите , независимо каква – психологическа, финансова или юридическа.

Ако сте родени през октомври, може да станете прекалено привързани към удобствата, лениви и капризни.

Това е явно неподходящ момент за нови начинания. Прекарайте този ден така, както Ви се харесва.

Стрелец

Обективостта е като регулярното взимане на храна: тя е съвършено необходима за здравословното съществуване. Сега широтата на Вашите възгледи може да бъде подложена на изпитание.

Как ще се справите с това, което и при Вашата разкрепостеност не се побира в никакви рамки? Ще го игнорирате? Ще се вържете? Ще започнете да се съмнявате в себе си или в своя събеседник?

Не забравяйте, че най-добрият подход при подобни въпроси се формира от вярата в собствените изводи плюс голяма доза скептицизъм, минус съмненията в себе си и голямо количество умереност.

Козирог

Дори и да се срамувате да си признаете за нещо на своя любим човек, днес това си заслужава. Той при всички положения ще Ви изслуша, ще Ви разбере и ще Ви прости. От душата Ви ще падне един огромен камък, а отношенията Ви ще станат по- близки, прости и радостни. Направо ще ви хареса!

Водолей

Постарайте се да се задържите на позициите, които сте успели да завоювате в навечерието на този ден: има опасност в противен случай да загубите съвсем неотдавнашни свои придобивки.

Не се отпускайте и не се надявайте на благоприятно стечение на обстоятелствата, както и на това, че ще Ви върви във всичко, което се отнася до професионалната Ви реализация, сами ще бъдете пръста на съдбата.

Потърсете за съвет и помощ по-възрастни свои близкаи : няма да Ви бъде излишно. Вероятно е приятно пътуване в хубава компания, но през втората половина на деня.

Риби

Денят е свързан със сериозни семейни проблеми, разрешаването на които ще отнеме доста време. Грижите и суетата дразнат, но пък резултатите се оказват напълно достойни.

Помнете, че точно във Вашата глава днес ще се появят най-хубавите идеи, и че именно Вие сте в състояние да дадете на човека, изпаднал в трудна ситуация, действително полезен съвет. Вероятността за нови запознанства е голяма, но едва ли през този започващите отношения ще прераснат в нещо сериозно.

Вие ще се стремите само към приятно общуване, без да искате да се потопите в изобилието от чувства. Флиртувайте, но не давайте каквито и да било обещания.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

География на мъдростта

В „География на мъдростта“ Уайнър ни кани да го придружим в неговото приключение, което може да промени живота на човек, в неговото преследване на мъдростта и откритията, докато се опитва да намери отговори на най-жизненоважните въпроси.

География на мъдростта

Автор: Ерик Уайнър

Авторът на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „География на блаженството“ се впуска в едно забавно интелектуално пътешествие, следвайки стъпките на най-големите мислители в човешката историята и ни показва как всеки от тях – от Епикур до Ницше, от Торо до Ганди – ни предлага духовни и практически уроци за днешните неспокойни времена.
Обръщаме се към философията по същите причини, по които пътуваме: да видим света от различна гледна точка, да открием скритата красота и да намерим нов начин на живот. Искаме да се научим как да приемем чудото. Как да се изправим срещу съжаленията. Как да задържим надеждата.

Ерик Уайнър съчетава своята страст към философията със страстта си към пътешествията и предприема едно поклонническо пътуване, което разкрива изненадващи житейски уроци от великите световни мислители по света, от Ницше до Ганди, от Конфуций до Симон Вейл. Пътувайки с влак (единственият транспорт, който му предоставя условия за размишление) той изминава хиляди километри, прави спирки в Атина, Делхи, Уайоминг, Кони Айлънд, Токио, Франкфурт и на различни места между тях, за да се свърже с първоначалната цел на философията: да ни научи как да водим по-мъдър, по-смислен живот. От Сократ и древна Атина до Симон дьо Бовоар и Париж на ХХ век, избраните от Уайнър места и философи ни дават важни указателни табели, докато се лутаме в днешните хаотични времена.

Виц

Надпис в учреждение: „Моля, почиствайте си работните места след хранене, майките ви не работят тук!“

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви