Дюни
Разорани дюни

Окръжен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по дело за  противозаконно повреждане на природна забележителност – „пясъчни дюни в м. „Каваците“.

Подсъдими по делото са Иван Н. и Манол П., обвиняеми за това, че на 11.01.2019 г., в гр. Созопол, на крайбрежна плажна ивица – морски плаж в местност „Каваци“, в съучастие – Иван Н. като подбудител и помагач, а Манол П. като извършител, посредством верижна машина, собственост на Манол П., противозаконно повредили природна забележителност „пясъчни дюни в м. Каваците“.

Дюните са на площ 1295 кв.м. в защитена територия и прилежащата територия за опазването й.

Според обвинителния акт, подбудителството на Иван Н. се изразява в умишлено склоняване на Манол П. да повреди чрез разораване с верижна машина природната забележителност, вследствие на което пясъчната дюна е повредена, а помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на разораването и повреждането на защитената територия, чрез даване на съвети и разяснения на Манол П. и предоставянето на сумата от 1 000 лева за извършването на разораването и повреждането й.

Обсъждайки въпросите на чл. 248 от разпоредителното заседание,  държавното обвинение заяви, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила – Съкратено съдебно следствие или сключване на споразумение.

Защитниците поискаха от съда съдебното производство да бъде прекратено и върнато на прокурора, поради несъответствие в обвинителния акт на разпоредбата на чл. 246, ал. 2 и ал. 3 от НПК.

Окръжен съд – Бургас намери искането на адвокатите на двамата подсъдими за неоснователно.

Съдът се солидализира с искането на страните и определи делото да бъде гледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, чл. 371, т. 1 от НПК – с призоваване на всички вещи лица и двама свидетели.

Бургаският окръжен съд насрочи следващото заседание на 05.10.2021 г., 11.00 часа.

Припомняме, че случаят с разораните дюни на къмпинг „Смокиня“ нашумя в началото на януари. Това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Нончев и Манол Пазвантов бяха повдигнати обвинения,
че на 11 януари с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са „пясъчни дюни в местност Каваците“, от които 821 кв. м „бели дюни“, 337 кв. м „сиви дюни“, а 47 кв. м „зараждащи се дюни“. Унищожените дюни трудно могат да се възстановят по естествен път и то след десетки години.

За целта собственикът на плажа Иван Нончев е заплатил на багериста на Манол Пазвантов от Равадиново 1000 лева за разораването.

За извършеното деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до 3 год. затвор и глоба от 2000 до 10 000 лева.

 

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви