Новите ограничения за граждани на държави, които попадат в червената зона и по специално за гражданите на Великобритания, доведоха до масово анулиране на резервации в курортите по Южното Черноморие.

Следващата седмица се очакваше първият чартърен полет от Острова да кацне в Бургас, но заради рестрикциите, които нашата страна въведе, е отменен, съобщи БНТ.

В петък Великобритания постави страната ни в „зелената зона“ и на практика позволи на туристите да почиват у нас. От вчера обаче, България забранява на британците да влизат страната ни. Това доведе до масова отмяна на резервациите в хотелите в големите курорти на юг.

„Ситуацията е доста трагична с провалените резервации на английски туристи, които ние очакваме с интерес. Тази година започнахме да работим с тях, казаха, че ще дойдат, но ето резултата. Сега се налага отново да търсим други клиенти, на които да ги дадем. Предполагам, че ще бъдат заети от българи и румънци“, каза Румен Мончев, хотелиер в Слънчев бряг.

Хотелиери казват, че невъзможността да бъдат планирани почивките от чужбина е сериозен проблем пред бранша и твърдят, че това ще се отрази и на следващия летен сезон. Липсата на британски туристи може да се отрази пагубно не само на бизнеса в Слънчев бряг.

„За нас основните пазари са Великобритания и Германия и то не само за България, а и за други съседни нам страни, които са ни конкуренти. Защо се спират хора, които са ваксинирани не с една, а с две дози от ваксина, призната в Европа. Нали идеята на всичко това, което правим в момента от началото на пандемията е да се ваксинираме“, каза Христо Чапкънов, хотелиер.

Към момента курортите на север от Бургас са пълни предимно с туристи, които са в зелената зона.

От Летище Бургас обясниха, че всички чартърни полети за месец юли от Великобритания са анулирани. Първият заявен е на 2 август, а три дни преди това ще бъде преразгледан въпросът дали Великобритания ще остане в червената зона.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви