Дори при пазаруване в супермаркет в Кипър вече се изисква клиентите да са ваксинирани, преболедували или да имат отрицателен тест за COVID-19, направен през последните 72 часа, съобщи БНР.

От 5 ч. тази сутрин са в сила нови по-строги мерки, за да бъде овладяно разпространението на коронавируса.

До 31 юли коронавирусният „безопасен пропуск“ (SafePass) е задължителен за всички места на открито и закрито, където съгласно здравните протоколи могат да се съберат повече от 20 души.

Сертификатът удостоверява ваксиниране, преболедуване или 72-часов тест. Той обхваща търговските обекти, включително супермаркети, но без самостоятелни малки магазини.

Пропускът важи и за ресторанти, нощни клубове и други места за развлечения, като гостите в тях трябва да са само седящи, най-много до 10 души на маса и танците не са разрешени.

Гражданите трябва да разполагат с документа и при ползване на обществения транспорт, при получаване на различни услуги в държавния и частния сектор, в банки, клиентски центрове.

Правителството взе решения за затягане на режима в петък, след поредица от рекорди с над 1000 нови случая на коронавирус за денонощие. В понеделник броят им също надвиши 1000 при направени почти 70 000 теста.

В неделя в столицата Никозия се състоя голям протест с искане незабавно да се премахне „безопасният пропуск“, както и изискването за задължителни тестове 2 пъти седмично за неваксинираните.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви