Вода в колата - какво да се прави?
Вода в колата - какво да се прави?

Силни бури и наводнения засегнаха някои райони на Европа, като най-тежко пострадаха две от провинциите в Германия – Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц. Броят на загиналите и изчезнали при бедствията продължава да се увеличава, а много къщи са необитаеми. Пострадаха и голям брой превозни средства, което накара съюзът на германските автомобилисти (ADAC) да издаде някои препоръки към собствениците на автомобили, в случай че колите им пострадат от наводненията. Основната от тях е, да не подлагат както себе си, така и колите си на излишна опасност от прииждащата вода.

Пострадалият автомобил не бива да се стартира
За да не се рискуват каквито и да било бъдещи щети, превозните средства, повредени от наводнения или бури, не трябва да се стартират, а само да се бутат до най-близкото сухо място или да се теглят, ако е необходимо. След това акумулаторът се сваля, а колата се кара в сервиза.

Според ADAC, няма разлика между електрическа кола и двигател с вътрешно горене. Всички щепсели и контакти, както и батерията за високо напрежение, са монтирани водонепроницаемо и така няма повишен риск от токов удар. В случай на повреда от вода е важно да се знае докъде водата е проникнала върху или в превозното средство.

Вода до прага на вратата
Дори тук не може да се изключи повреда. Ако автомобилът показва аномалии, експертите от ADAC препоръчват да се проверят всички основни компоненти, разположени на пода на превозното средство.

Вода над прага на вратата или във вътрешността

Шансът за повреда е много голям, тъй като в контакт с водата са влезли голяма част от основните компоненти и агрегати на автомобила. Те трябва да бъдат проверени в сервиз и съответно заменени, ако има нужда от това. Мърсотията под подовите настилки обикновено не може да бъдат отстранена със спрей или с прахосмукачка. Вратите и страничните панели също трябва да бъдат свалени, за да се проверят кухините за влага и кал.

Вода в колата до долния ръб на стъклото
Тук може да се стигне и до бракуване на автомобила. Вероятността всички електрически и електронни компоненти, включително проводниците, да бъдат сериозно повредени, е голяма. Освен това водата може да е попаднала в двигателя и трансмисията. Обикновено застраховката покрива тези щети, но може и да има проблеми, ако застрахователят прецени, че собственикът е можел да премести превозното средство преди бедствието.

Не шофирайте през наводнения
Шофьорът не винаги можете да предскаже колко дълбока е водата и дали има някакви препятствия в нея. Конвенционалните автомобили (включително повечето SUV) са проектирани само за максимална дълбочина на водата от около 20 до 25 сантиметра при ниска скорост. Ако водата е по-висока, превозното средство може да спре и да се повреди. В случай на екстремно наводнение автомобилът също може да бъде пометен от масата на водата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви