Арест
Арест

Апелативен съд – Бургас остави за постоянно в ареста Пламен Д. от гр.Сливен. Той е привлечен като обвиняем това, че на неустановена дата и място придобил и на 22 и 27 юли 2020 г. в гр.Сливен, при условията на продължавано престъпление, прокарал в обращение подправени парични знаци – 3бр. банкноти с номинал 50лв., за които знаел, че са подправени.

Пламен Д е обвинен и за противозаконно държане на взривни вещества – 4бр. капсулдетонатори.

Мъжът обжалва пред въззивната инстанция наложената от Окръжен съд – Сливен постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража“.

В съдебното заседание пред Апелативен съд – Бургас упълномощените защитници на обвиняемия посочват, че не е налице обосновано предположение Пламен Д. са е извършил престъпленията, за които е привлечен.

Представителят на Бургаска апелативна прокуратура намира, че са изпълнени изискванията за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Според тричленния въззивен състав в хода на досъдебното производство са събрани гласни, писмени и веществени доказателства, от които може да се направи обосновано подозрение за авторството на обвиняемия в посочените деяния, както и за опасност от укриване и извършване на престъпление.

Касае се за тежки умишлени престъпления от общ характер, които се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години.

В хода на разследването са разпитани петима свидетели, извършено е претърсване и изземване в обитаваното от обвиняемия жилище, изискана е справка за съдимостта на обвиняемото лице, от която е видно Пламен Д. е многократно осъждан, като последното ефективно наказание е изтърпял през 2015 година.

Реалната опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление съдът обосновава с тежестта на предвиденото от закона наказание за двете деяние, както и от събраните до момента доказателства по делото.

Втората инстанция посочва, че съгласно последователната практика на ЕСПЧ в Страсбург, тежестта на обвинението може да мотивира въззивния съд да приеме, че в случая е налице реален, а не хипотетичен риск от укриване и извършване на престъпление.

Доводите на защитата за семейното положение и трудова ангажираност на обвиняемия, сами по себе си не са обстоятелства, които изключват опасност от укриване и извършване на престъпление, се посочва в определението на Апелативен съд – Бургас.

Предметът на престъпленията – две банкноти с номинал 50 лв. и капсулдетонатори, са открити в дома, който обитава обвиняемия, заедно с майка си.

Апелативните съдии определят като правилно, обосновано и законосъобразно определението на Окръжен съд – Сливен, с което на обвиняемият Пламен Д. е взета най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“, поради което са го потвърдили.

Постановеният съдебен акт на Апелативен съд – Бургас е окончателен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви