Климатикът няма да ви простуди, ако...

Климатикът е едно от големите блага на съвременните автомобили: луксозна екстра допреди 20 години, днес той е масово явление, и прави живота през летните горещини далеч по-поносим. Но освен това крие и капани. Много лесно е да настинете, ако го използвате твърде необмислено. Това е особено валидно за децата: твърде често явление е да тръгнете с цялото семейство за морето в приятен хлад, и после да прекарате цялата ваканция в бърсане на сополи, мерене на температура и отмерване на сиропи за кашлица.

Ето седем правила, чието спазване

ще намали значително рисковете за организма и ще позволи климатикът да се ползва без излишни опасения.

Разбира се, тези системи за автомобили са най-разнообразни – ръчни, полуавтоматични, изцяло автоматични, и действат по различни начини. Но основните съвети важат за всички.

Проветрете салона преди качване
Ако автомобилът остане на слънце дори за половин час, температурата вътре лесно може да надхвърли 60 градуса по Целзий. Да влезете в този ад и веднага да включите климатика на възможния минимум е опасно. Много по-ефективно е първо да проветрите салона, така че нагорещеният въздух да излезе. Доказано работещо средство е да отворите прозорец от едната страна на колата, и след това няколко пъти (7-8) да отворите и затръшнете срещуположната врата. Тези една-две минути усилие могат да понижат вътрешната температура с 10-15 градуса.

Не пускайте климатика веднага
Това важи за колите с ръчен климатик. За да довършите проветряването на салона, покарайте малко с изключена рециркулация. Можете да отворите и прозореца. Щом усетите, че въздухът в салона окончателно се е подменил, тогава включете климатика.
При автоматичните системи компютърът се грижи да направи горе-долу същото – не включва веднага максималното охлаждане.

Не насочвайте струята към главата и гърдите си
Щом жегата се стовари върху вас, най-голямото ви желание е да усетите студения въздух в лицето и гърдите си. Но това е опасно по няколко причини.

Основната е, че рязкото охлаждане на тялото разчиства пътя на патогенните микроорганизми, с които почти винаги сме в контакт, но обикновено се контролират от имунната ни система. с понижаването на телесната температура им отваря вратите – онова, което наричаме „настинка“.

Така че преборете се с изкушението и оставете климатикът да духа към пода. Така студеният въздух ще се спуска надолу и ще изтласква горещия нагоре, и салонът ще се охлади плавно.

Понижавайте температурата на етапи

Ако климатикът позволява да настройвате градусите, отначало сложете температура, само с 4-5 градуса по-ниска от тази навън.

В този момент можете да включите и режим на рециркулация на въздуха в купето – това ускорява охлаждането на салона.

Чак след 10-15 минути, когато организмът се адаптира, можете да понижите температурата още малко. Тялото копнее да сложите отметката на 16 градуса, но това не е в негова полза.

Освен това не оставяйте рециркулацията за дълго включена. Тя изсушава въздуха в купето и лишава лигавицата на носа от естествената й защита.

Има и още един аргумент: включването на климатика на най-ниската възможна температура претоварва компресора, и съкращава живота му.

Внимавайте с вентилатора
Максимално силната въздушна струя ще донесе бързо облекчение от жегата – но тя, точно като силния вятър навън, почти сигурно води до простуда. И при ръчните, и при автоматичните климатици можете да контролирате скоростта на вентилатора – придържайте се към умерени стойности.

Спрете го, преди да пристигнете
Малко преди да стигнете до финалната си дестинация, повишете леко температурата в салона – идеята е да не е с повече от 5 градуса по-ниска от външната. Иначе при излизане от колата ще подложите организма си на тежък шок. Големите разлики в температурите – особено от студено към топло – са опасни за сърцето и кръвоносните съдове. Могат да предизвикат главоболие, прилошаване и даже припадък.

Враг отвътре
Друго нещо, което препазва от заболявания, е редовната подмяна на поленовия филтър. Мърсотията във въздушните канали и изпарителя е идеална среда за размножение на микроби и гъбички. При включването на климатика всичко това би ви отишло в лицето, ако не беше филтърът. Но той с времето губи качествата си.

Оптималната температура
Лекарите твърдят, че оптималната температура на околната среда за нашия организъм е около 22-24 градуса. Личният ни опит показва, че отметката „23“ на климатика е идеалният компромис между здравословна температура и защита от жегите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви