Созопол
Празник на града

Днес е празник на град Созопол. Обявен е със заповед на кмета на града от м. юли 1992 г. Чества се по традиция в деня на църковния празник на св. вмчца Марина – покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие.

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото му име е Антея, което означава процъфтяващ.

През 610 г. пр. н. е. на мястото на днешния Созопол е основана елинска колония на милетски гърци под името Аполония Понтика. През IV в. градът е известен с името Созополис – „град на спасението“.

В 8 часа започва празничната Света литургия в едноименния храм Света Марина в Созопол, а по-късно предстои водосвет.

На миряните ще бъде раздаден курбан за здраве и благополучие.  В същия час ще бъде даден старт на плувния маратон от Рибарското пристанище в града.

Час по-късно започва детски футболен турнир за купата на Света Марина. В турнира могат да участват деца родени между 2007 и 2009 г.

Желание за участие са заявили малките футболисти от ФК Созопол, ФК Спартак Пловдив, ФК Сините Камъни и ФК Аполон- гр. Сливен. Всички желаещи могат да наблюдават двубоите на стадион Арена Созопол в събота от 9:00 до 14:00 ч. и в неделя от 9:00 до 12:00 ч.

В 19:00 часа ще бъде открита фотоизложбата „Уловени мигове от созополско око“ и ще бъдат наградени авторите на отличените творби на площад “Хан Крум“.

В церемонията ще участва и президентът Румен Радев, който ще отправи приветствие към жителите и гостите на Созопол.
В 20.30 ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин“ на Созопол. Празничната вечер ще завърши с концерт „Талантите на Созопол“ на сцената на Летен театър „Аполония“.
В празничния ден Община Созопол осигурява допълнителен транспорт за жителите и гостите на града съгласно следния график:
– От автоспирка Стар град към местност Света Марина – 7:30 ч., 8:30 ч. и 9:30 ч.
– От местност Света Марина към автоспирка Стар град – 10:00 ч., 12:30ч. и 14:30 ч.
„Може да се използва и автобусната градска линия по маршрута к.с. Санта Марина – Созопол, стар град – Созопол, нов град – Стадион Арена Созопол – Магазин Лидъл – к. Каваци – к. Смокиня – к.к. Грийн Лайф (Мапи).
От 15.07.2021 г. от начална спирка к.с. Санта Марина автобусът тръгва в часовете 9:00 ч., 10:00 ч., 11:00 ч., 16:00 ч., 17:00 ч., 18:00 ч., 19:00 ч., 20:00 ч., а от к.к. Грийн Лайф (Мапи) в 09:30 ч., 10:30 ч., 11:30 ч., 16:30 ч., 17:30 ч., 18:30 ч. и 19:00 ч.
Тихомир Янакиев
Созопол празнува

Поздравителен адрес на Тихомир Янакиев – кмет на Община Созопол

Уважаеми съграждани и гости на града,
От името на общинската администрация на Созопол и лично от мое име имам честта и удоволствието да Ви поздравя с Празника на града!
Деня на св. Марина честваме с особена почит в Созопол, защото тя е покровителка на града и семействата ни – носителка на благодат и милост за всички нас.
Созопол е град с богата 26-вековна история, бит и култура. Жителите му с основание се гордеят с живописната природа и неповторим облик. Но за да имаме основание да се поздравим в този ден, нашите деди са се борили Созопол да го има, да расте като град, поверен на нас – техните наследници.
Сега е наш ред да съграждаме, да развиваме и подреждаме града, в който сме родени или сме избрали, за да създадем дом и семейство.
Благодаря на всички Вас, които обичате града ни и с воля и труд допринасяте за неговото развитие и просперитет. Убеден съм, че благодарение на съвместните усилия на институциите, бизнеса и енергията и инициативността на гражданите, ще постигнем по-добро бъдеще и ще продължим да отстояваме авторитета и доброто име на града.
И нека винаги помним, че съдбата на Созопол силно трябва да ни вълнува, да е близка до сърцата ни, защото съдбата на града е наша отговорност и наш дълг!
В днешния празничен ден Ви поздравявам и Ви пожелавам здраве, дълголетие и щастие и нека св. Марина бди над нас и благославя добрите ни дела.
Честит празник, Созопол!
ТИХОМИР ЯНАКИЕВ
Кмет на Община Созопол

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви