Света Марина
Честваме Св. Марина

17юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина.

Светицата е родена в Антиохия Писидийска и е била дъщеря на жрец идолопоклонник. Едва 16-годишна е била убита мъченически.

В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. „горещници“. Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Най-строго се почитат първият и третият горещник. Знае се, че каквото и да се изработи в тези дни, ще изгори, а жените не се захващат с никакви ръкоделия.

На 17 юли се пали жив огън, който се прескача за здраве. От него всеки взема, за да запали домашното огнище.

Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с магии за любов.

Имен ден на този ден имат Марин, Марина, Маринела.

Созопол празнува днес.

Обявен е със заповед на кмета на града от м. юли 1992 г. Чества се по традиция в деня на църковния празник на св. вмчца Марина – покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие.

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото му име е Антея, което означава процъфтяващ.

През 610 г. пр. н. е. на мястото на днешния Созопол е основана елинска колония на милетски гърци под името Аполония Понтика. През IV в. градът е известен с името Созополис – „град на спасението“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви