Представители на образователни, научни и бизнес организации си дадоха среща в Бургас, за да обсъдят начини за взаимодействие при използването на европейските инвестиции в хардуер и човешки ресурс за обработка на големи данни, облачни технологии и изкуствен интелект.

Събитието, което се провежда в Културен център „Морско казино“, е инициирано от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на проектите УНИТе и EuroCC-NCC – мрежа от центрове за компетентност във високопроизводителните изчисления (HPC), високоефективния анализ на големи данни (HPDA) и изкуствения интелект (AI).

Техните координатори проф. д-р Сотир Сотиров – заместник-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и ръководител на Лабораторията по Интелигентни системи, заедно с проф. дфн Ана Пройкова – ръководител на екипа от Софийския университет в „Българския национален център за компетентност ЕuroCC“, застъпиха темата за взаимодействието на МСП чрез ИКТ клъстерите и центровете за компетенции и високи технологии.

Обучение
Как да финансираме научни проекти

Местните компании ще могат да се възползват от дейностите им като обучение в специализирани техники и развиване на специфични, дигитални умения, отговарящи на нуждите им, анализ на големи масиви от данни от супер компютри, международен обмен и достъп до European open science cloud, както и конвергенция на опита, ресурса и резултатите.

В рамките на работната среща се представи натрупаният потенциал от хардуер за високоефективен компютъринг – т.нар. суперкомпютри и разработени от центровете за компетенции софтуерни решения в сферите на производството, медицината, финансите и маркетинга.

Учените поканиха представителите на бизнеса да посетят бургаската лаборатория в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, както и да кандидатстват по отворената покана за финансиране на разработки до 200 хил. евро по програмата FF4EUROHPCC – https://www.ff4eurohpc.eu/en/open-calls/open-call/

Четири високотехнологични лаборатории се създават в университета по проекта УНИТ-е за върхови постижения в науката.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви