кантарджиев
Няма де се справим, ако не се ваксинираме

„За съжаление нещата вървят натам, че ако се появи COVID вълна в късната есен, оставаме с немотивирани лекари и обеглавени болници.

Не зная дали старанието на Здравната каса да търси вина в работилите по време на епидемичните пикове, е такова да търси и как са работили през това време други болници, които абдикираха, въпреки че по брой на легла, луксозност и лекарски състав отговарят на критериите на големите държавни болници?“

Това заяви на брифинг от Бургас бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. На брифинга участва и бившият здравен министър д-р Костадин Ангелов.

В пъти е намалял броят на ваксинираните на ден, коментира още Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев призова хората да се ваксинират и добави:

„Т. нар. репродуктивно число – това е колко болни на колко души предават заболяването. Слава Богу, последните седмици, това число се задържа под едно. Значи – преди седмица и половина беше 0.9, значи 10 болни заразяват 9. Сега вече почти 10 болни заразяват 10. Което, когато е малък броят, това е добре, но трябва да се задържи малкият брой“, поясни той.

Европейски специалисти препоръчват децата над 12 – годишна възраст да се ваксинират, но съвсем друго чувам от здравното министерство, посочи Кантарджиев. Четирите ваксини у нас влияят положително върху делта варианта на вируса, добави Тодор Кантарджиев.

 

Снимка: Пресфото-БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви