Съдят Слави Трифоноз заради
Съдят Слави Трифоноз заради "Песен за Лена"

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви с публикация във „Фейсбук“, че оттегля кандидатурата за министър-председател на Николай Василев, която представи в понеделник.

Партията скоро ще предложи и ревизиран състав на Министерски съвет. Василев и представители на „Има такъв народ“ ще говорят пред медиите днес в 13 ч.

В публикацията си Трифонов пише, че за три дни върху Василев се е изляла огромна помия: „Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината“.

Въпреки това и „лъжите, изречени от партиите, които не са от статуквото“, Трифонов посочва, че за него е много по-важно да се изчегърта моделът ГЕРБ, като добавя, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори.

Според непотвърдена информация обаче предложеният кабинет е предизвикал недоволство и вътре в „Има такъв народ“. Рискът, разглеждан за парламентарната група бил, че ако това доведе до напускане на някои депутати.

А ако това се случи в първите заседания на новия парламент (очаква се той да бъде свикан през следващата седмица) – партията може да не получи първия мандат, защото по Конституция той се връчва „на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група“. Според официалните резултати от изборите – „Има такъв народ“ имат 65 депутата, а ГЕРБ – 63.

Няма официална информация дали правителството е било представено в партията преди в понеделник сутрин да бъде обявено в тв изявление на Трифонов, нито дали е представено пред избраните за депутати, сред които също е имало очаквания за изпълнителната власт.

Само трима от тях влизат в състава на първия предложен кабинет – Николай Радулов, Радослав Василев и Ивайло Кожухаров.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви