Пускат днес движението в платното за Бургас в ремонтираните над 23 км от магистрала „Тракия“ в участъка между пътните възли Чирпан и Стара Загора, съобщи пресцентърът на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

По първоначални планове ремонтът трябваше да приключи на 30 юни, но пътната агенция го удължи, след като проверка, назначена от новия председател на управителния съвет на АПИ инж. Апостол Минчев установи некачествени строителни материали и неизпълнение на техническите указания.

В края на следващата седмица се предвижда да бъде възстановен трафикът в платното за София.

Дотогава пътуващите от Бургас към София ще се отклоняват при Стара Загора на магистралата през кв. „Кольо Ганчев“ и от там – до пътен възел „Чирпан – изток“, за да се качат отново на „Тракия“. Алтернативен маршрут на участъка в ремонта на магистралата е Подбалканският път София – Бургас.

23-километровият участък между Чирпан и Стара Загора е последната част от общо 53 километра, които трябваше да се ремонтират основно заради неравностите по пътното платно. Отстраняването на дефектите започна в началото на май, като впечатление направи високата цена на ремонтните дейности.

Обновяването на отсечката между разклона за магистрала „Марица“ и пътен възел „Чирпан – изток“ струва 70 млн. лева за двете посоки.

При положение че става въпрос за малко над 16 километра (от 168-и до 184-ти км), цената на километър е 2.12 млн. лева, повече дори от предизвикалата дискусия първоначално обявена сума.

През септември се разбра, че целият осеян с неравности участък от „Тракия“ с дължина 52 км ще се ремонтира срещу 90 млн. лв. на посока, или 180 млн. общо.

Така цената на километър обновяване стигна 1.8 млн. лв., при положение че при строежа на участъка през 2007 година държавата е плащала на изпълнителя по около 1.35 млн. лв. Обяснението беше, че в момента цената на труда и материалите са различни, освен това ремонтът е основен, като се подменя дори некачествено направената основа.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви