Време
Слънце и днес

Предупредителен жълт код за високи температури за цялата страна обяви Националният институт по метеорология и хидрология в картата на сайта си.

В три области – Перник, Кюстендил и Благоевград – жълтият код е за предупреждение за интензивни валежи, гръмотевици и условия за градушки.

Времето в страната остава горещо, с максимални температури между 32 и 37 градуса.

Жегите остават до края на юли, заяви в „Тази сутрин“ по бТВ климатологът Проф. Георги Рачев.

Температурите ще бъдат типично летни, но няма да надминат 40 градуса дори в най-южните части на страната.

„Юли месец сме, трябва да е топло. Лошото е, че става много сухо. От понеделник постепенно от Западна България ще започне увеличение на облачността, в следобедните часове – интензивни валежи, на малки места, с петнист характер. Типично летни валежи. Това нещо ще се придвижи в източна посока“, каза климатологът.

Той успокои, че валежите няма да повлияят на времето по Черноморието и температурите ще останат високи.

Проф. Рачев поясни, че сутрешните температури няма да падат под 20 градуса.

Климатологът коментира и наводненията в Германия. По думите му валежите в редица райони са достигнали 200 литра на квадратен метър. Според него има опасност от преливане на реки. Той обясни, че циклонът, причинил бедствието, отслабва и вече се измества, така че валежите ще намалеят.

„Вчера в Драгоман паднаха за 40 минути около 40 литра на квадратен метър. Хората в от най-западната част на България са чували гръмотевиците от Източна Сърбия, където валя много интензивно също“, каза проф. Рачев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви