Добро утро!
Чудесен ден да се усмихнеш!

Добро утро в петък 16.07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,46ч. и ще залезе в 20.45ч. Температурата ще бъде между 20 и 29 градуса. Ще бъде слънчево. Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 8,7 м/сек.

Късметче за деня

Път няма. Появява се там, където се върви

испанска поговорка

Събитията на този ден

През 622 г. пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар.

През 1054 г. в Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим, което е поводът за разделяне на християнската църква на два клона — католическа и православна.

През 1661 г. пуснати са в обращение първите парични банкноти в Европа от шведската банка в Стокхолм.

През 1748 г. Михаил Ломоносов формулира закона за запазване на масата на телата и движението.

През 1790 г. окръг Колумбия е определен за седалище на правителството на САЩ и президентът Джордж Вашингтон е упълномощен да избере постоянно място за столица.

През 1875 г. е приета нова конституция във Франция, с която се създава Камара на представителите — Сенат и се утвърждават изборите за президент.

През 1877 г. по време на Руско-турската война (1877-1878) се провежда битка при Никопол, България.

През 1945 г. е проведен първият ядрен опит, с кодово име „Тринити”, при който успешно е детонирана атомна бомба на полигона в близост до град Аламогордо в щата Ню Мексико, САЩ.

През 1951 г. е публикувана  повестта на Селинджър „Спасителят в ръжта”.

През 1962 г. е проведено първото пробно предаване на цветен сигнал между Америка и Европа с помощта на спътник.

През 1965 г. тържествено е открит 11,8-километровия тунел под масива Монблан, свързващ Италия и Франция.

През 1969 г. от Нос Кенеди е изстрелян американския космически кораб „Аполо 11”, чиято цел е изпращане на човек на луната.

През 1979 г. иракския президент Ахмед Хасан ал Бакр подава оставка и на власт идва Саддам Хюсейн.

През 1982 г. по време на масова церемония преподобният Муун венчава 4 хиляди непознаващи се двойки на Медисън Скуеър Гардън.

През 1990 г. при земетресение във Филипините с магнитуд 7,7 по Скалата на Рихтер загиват над 2 хиляди души.

През 1990 г. е открит последният спътник на Сатурн — Пан.

През 1993 г. е пусната е Slackware 1.0, най-старата Linux дистрибуция.

През 1999 г. в 11 ч. 41 мин. общата стойност на акциите на Бил Гейтс в Майкрософт достига 100 млд. долара.

Рожден ден

1868 г. – Христо Чернопеев, български революционер († 1915 г.)

1872 г. – Руал Амундсен, норвежки полярен изследовател († 1928 г.)

1877 г. – Айви Лий, американски общественик, основател на връзките с обществеността († 1934 г.)

1877 г. – Васил Коларов, български политик, ръководител на БКП и Коминтерна († 1950 г.)

1883 г. – Франц Набъл, австрийски писател († 1974 г.)

1907 г. – Барбара Стануик, американска актриса († 1990 г.)

1911 г. – Джинджър Роджърс, американска актриса († 1995 г.)

1917 г. – Жорж Арно, френски писател († 1987 г.)

1928 г. – Дико Фучеджиев, български писател († 2005 г.)

1928 г. – Робърт Шекли, американски писател († 2005 г.)

1946 г. – Паша Христова, българска певица († 1971 г.)

1956 г. – Джери Дойл, американски политик

1967 г. – Уил Феръл, американски актьор

1968 г. – Георги Михалев, български плувец

1986 г. – Шалозе Удоджи, нигерийски футболист

1989 г. – Гарет Бейл, уелски футболист

Празник

Православната църква чества Света мъченица Юлия – легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но, когато персийците покорили града, те отвлекли много хора от града. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също попаднала между пленниците.

Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.

Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости – мъчителите й решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата.

Имен ден празнуват: Юлия, Юлиян, Юли

Хороскоп

Овен
Не се учудвайте, ако днес усещате изключително силно желание да защитавате хората и вещите във Вашия живот. След това, когато развитието на най-натоварените области на живота Ви се забавя, ще започнете да си давате сметка, колко Ви е провървяло.

Днес трябва да посветите цялото си свободно време на поддържане на отношенията и на това, да покажете на близките си, че без тях не бихте били същият човек, който сте сега.

Може да направите това чрез електронната поща, но ако имате време, позвънете на този човек, който, както сами знаете, много тъгува за Вас…

Телец

Ако Ви се струва, че днес въобще не успявате да бъдете в крак със света, това вероятно е , защото вървите прекалено бързо и хората около Вас просто не могат да Ви настигнат!

Натиснете днес спирачката и вижте, на какъв етап от своя живот се намирате. Насладете се на пейзажа и възобновете общуването с няколко души.

Там , където се намирате сега, е точно мястото, на което е трябвало да бъдете . Така че, защо толкова се съсредоточавате върху онова, чието място е в бъдещето? Живейте за днешния ден и престанете да мечтаете за бъдещето.

Близнаци

Много ще бъде важно днес за Вас мнението на приятелите Ви, за Вашия любим човек. Ако се вслушате в техните симпатии и одобрения, този ден ще се окаже много щастлив. Ако не го направите, в душата Ви може да се зародят съмнения, които звездите Ви съветват след зрели размишления да изгоните далеч.

Рак

Събитията от този ден може да използвате в свой интерес, ако успеете да се приспособите към ситуацията. На ставащите промени трябва да реагирате много бързо, и тактически няма да имате време за размишления.

Именно затова интуицията днес се оказва много по-полезна от логиката и си намира разнообразно приложение на доста места. Възможно е леко неразположение, а вечерта са вероятни главоболие и безсъница.

Търсете знания, които ще Ви помогнат да забравите трудностите и проблемите. Неприятни разговори и изясняване на отношенията не са желателни . Те лесно може да прераснат в караница, за която дълго ще съжалявате.

Лъв

Настроението Ви днес ще бъде много язвително и ехидно, което по своеобразен начин ще се отрази на Вашия личен живот. На Вашия любим човек ще бъде доста трудно да хване вълната на настроението Ви, но ако все пак успее, вечерта ще бъде незабравима.

Дева

За съжаление в списъка на приоритетите на Вашия любим човек днес съвсем няма да бъдете на първо място. Даже е възможно да не сте и в първата десятка. Не се опитвайте да поставите на заден план всички други негови ценности, за да се извисите над тях. Рискувате да отидете още по-ниско в класацията, и то завинаги.

Везни

Днес ще Ви бъде доста трудно и самотно, тъй като Вашият любим човек няма да се отличава с решителност и разговорчивост, което значи, че цялата инициатива трябва да проявявате самостоятелно и без ничия помощ, а това няма да помогне за подобряване на настроението.

Скорпион

Умение да се организира работата, това не е просто словосъчетание, което може да намерите в речниците не само на своя, но и на другите езици. Това е и ключът към Вашия успех.

Ако не умеете да правите това, то никога не бихте постигнали онова, което умеете сега. Това просто е нужно да се отпразнува! Устройте си празник, поръчайте си храна и поглезете себе си както трябва.

Стрелец

През този ден страшно ще Ви се иска, да чуете комплимент от устата на своя любим човек. Ясно е, че ще се радвате да чуете от устата му хубава дума, но все пак бъдете готови буквално на всичко, че даже и на нещо повече.

Впрочем, не си заслужава открито да питате – ефектът може да бъде обратен.

Козирог

Днес , още от сутринта, ще Ви е много необходим Вашия „вграден” детектор на глупостите” – някои хора прекалено активно ще натрапват на обкръжаващите своите желания.

Те няма да се стесняват да казват всичко, което Ви е удобно, стига само това да може да им помогне да се окажат там, където искат да попаднат, но в техните думи ще има малко здрав разум.

Ще можете да ги подушите от километър, и съответстващо да направите корекция на своята траектория.

С протичането на деня отново ще се окажете във своята стихия. Отново ще Ви бъде комфортно да бъдете самите себе си, и ще сте готови да установите истински връзки с хората.

Водолей

За Водолеите днес са вероятни проблеми, имащи деликатен характер. Не е изключено да Ви „нападнат” гости, а Вие да нямате с какво да ги почерпите, или пък в момента въобще да не Ви бъде до това.

Не се притеснявайте и им предложете каквото имате! В крайна сметка никой не Ви задължава да правите излишни разходи, за да проявите гостоприемство. А и не обвинявайте за това своята за нищо не виновна половинка…

Риби

Днес ще можете да преуспеете , благодарение на появата на нови партньори и съюзници.

Положението се променя стремглаво, но Вие ще успеете да отреагирате на всичко ставащо, да изберете единствено вярната тактика и по абсолютно съответстващ начин да използвате абсолютно всички откриващи се възможности..

Безпокои Ви само това, че ще се наложи да отвръщате с отказ на молбите на своите близки, но това ще се изисква от обстоятелствата. Дадената сотуация не се отразява на отношенията си, но Вие сте недоволни от себе си.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Римска тайна
Защото в тунелите под двореца се крият смайващи тайни, които трябва да излязат наяве…

Римска тайна

Автор: Карън Суон

Лейни Валънтайн е нежното цвете, което краси една от най-богатите американски фамилии. Родена в средата на XX век, тя е отгледана в безмерен разкош. На бляскавото парти за шестнайсетия си рожден ден Лейни открива и любовта и решава да се втурне веднага в истинския живот, който обещава всевъзможни наслади. Но дори и в света на супербогатите се крият жестокост и опасности. И тя ще преживее своя дял разочарования, преди след години лутания да открие мъжа, който ще ? даде единственото, което няма – благородническа титла и достъп до висшето италианско общество.

В настоящето Елена Дамяни е сред най-мистериозните богати жени във Вечния град. Обитава истински дворец, който е непристъпен за простосмъртни. Наивното момиче отдавна го няма – тя е сменила името си, а и животът ? е поднесъл поредица от горчиви дарове. И сега е решила да разкаже своята история, за да се противопостави на лъжите за нея, които пълнят жълтите вестници от десетилетия.

За тази цел наема жизнената Франческа, която живее своя la dolce vita по римските улици, развеждайки туристи и списвайки своя набиращ популярност блог. Възрастната принцеса и младото момиче без синя кръв поемат на пътешествие из миналото, което ще промени из основи настоящето и за двете.

Виц

Имало едно време три приятелки. Първата се омъжила по любов, но постоянно не ѝ стигали парите. Втората се омъжила по сметка, но вечно ѝ липсвали внимание и романтични чувства. Третата въобще не се омъжила и тайно завиждала на другите две… Каква е поуката? Няма поука! Ама и угодия също…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви