„Аз съм малко изненадан. Снощи от медиите разбрах, че съм освободен от поста директор на „Пирогов“. Това каза пред bTV проф. Асен Балтов.

Според него нито една от посочението причини за уволнението му не е доказана. Цитираната причина е, че след извършена проверка са установени неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева.

„Сега имаме едни констатации. Бяха ни връчени пет протокола след тази проверка и казахме, че ще възразим в седемдневния срок, който още не е изтекъл“, каза още Балтов.

„Никой дори не е съобщил на администрацията в „Пирогов“. Направена е една смяна, която е продължила четири часа, извикани са новият член на борда, новият директор, поставени са в една стая и в тотално затъмнение, откъдето е започнала цялата тази работа“, коментира вече бившият шеф на „Пирогов“.

Той смята, че би трябвало министър Стойчо Кацаров да го потърси лично и да аргументира решението си.

„Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото когато Кацаров взе поста“, каза още проф. Балтов.

Той категорично заяви, че фиктивен прием на пациенти в болницата не е имало, а въпросните 850 души са лекувани до един за усложнения след прекаран COVID-19.

За допълнителните пари за „Пирогов“ по НЗОК, Балтов коментира, че болницата редовно кандидатства за дофинансиране, защото разходите са огромни.

„Един пациент с коронавирус средната стойност на пътеката му е 4000 лв., а НЗОК дава 1200. Ние подаваме документи, с които доказваме разходите си, те отиват в НЗОК, където се събира надзорът на касата и решава дали да бъдат отпуснати тези средства“, обясни проф. Балтов.

Той разкритикува и работата на служебния министър – „Служебното правителство имаше да направи две неща. Първо да се усили ваксинационния план и, второ, да се подготвят болниците за евентуална вълна през септември или октомври. Нито едно от тези неща не беше правилно“, смята Балтов.

Бившият директор на „Пирогов“ е категоричен, че ще търси правата си по съдебен път.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви