Победа в тайбреците на първия кръг на Световната купа в Сочи осигуриха участие на Нургюл Салимова в следващия кръг от надпреварата.

18-годишната българка се наложи с 2,5:1,5 точки над перуанката Ингрид Алиага Фернандес. След като двете направиха две ремита в първите две партии по класически шахмат, в съкратената контрола от 25 минути + 10 секунди за ход шахматистката ни показа по-здрави нерви и по-голяма воля за победа.

В първата партия с белите фигури Салимова имаше напълно загубена позиция, но успя да използва само един неточен ход на Алиага Фернандес, за да докара патова позиция на дъската на 62-рия ход.

Във втората партия с черните фигури младата звезда на българския шахмат отново трябваше да преодолява критични моменти, но в цайтнота бе много по-решителна и използва отлично серия от неточни ходове на перуанката, за да я накара да се предаде на 61-вия ход.

С победата Салимова си осигури класиране за втория кръг, в който ще срещне опитната германка Елизабет Пец.

При мъжете Момчил Николов отстъпи с 2,5:3,5 точки пред аржентинец Федерико Перес Понса.

Във втория кръг, който започва днес, ще се включат и водещите български шахматисти Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова. Чепаринов ще играе с германеца Расмус Зване, докато бившата световна шампионка Стефанова ще има за съперник рускинята Александра Малцевская.

Двамата финалисти при мъжете и завършилите на първите три места при жените ще получат право да участват в турнира на кандидатите за световната титла през 2022 година. Наградният фонд на Световната купа при мъжете е 1 892 500 долара, а при жените – 676 250 долара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви