Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) разкритикува Русия, че не признава официално еднополовите двойки, съобщава ДПА.

Русия не успя да оправдае липсата на каквато и да е възможност за еднополовите двойки връзката им да бъде официално призната, постанови съдът.

Съдиите настояха, че Русия имала задължение да гарантира зачитане на личния и семейния живот на жалбоподателите, като осигури правна рамка, позволяваща им техните отношения да бъдат признати и защитени съгласно вътрешното законодателство.

Това нарушава правото на зачитане на личния и семейния живот на хората, залегнало в Европейската конвенция за правата на човека, определи съдът.

Съдиите отхвърлиха аргумента на руското правителство, че действията му били оправдани в общия интерес на обществото. Правата на малцинствата не могат да зависят от приемането от мнозинството, посочиха съдиите.

Делото е било заведено от три еднополови двойки, които са се опитали да сключат брак в Русия, но без успех. Те обвиниха властите в дискриминация.

Съдът постанови, че Русия е била длъжна да осигури правна рамка, която да признава и защитава отношенията на двойките, но от Русия зависи да намери най-подходящата форма за това.

Руският президент Владимир Путин подписа закон за промени в конституцията, които правят бракът възможен само между мъж и жена.

Въпреки че хомосексуалността не е забранена в Русия, тя до голяма степен е табу заради влиятелната Руска православна църква.

Онези, които правят положителни коментари относно хомосексуалистите в присъствието на деца, могат да бъдат наказани.

Правозащитници многократно критикуваха факта, че гейовете и лесбийките в Русия са обект на дискриминация и насилие.

Европейският съд по правата на човека, чието седалище е в Страсбург, е част от Съвета на Европа. Той има 47 членове и не е институция на Европейския съюз.

Основният фокус на съда е защитата на правата на човека. Русия също е член на Съвета на Европа и следователно е обвързана от Конвенцията за правата на човека и решенията на съда.

Съветът на Европа обаче няма достатъчно сила да осигури прилагането на решенията на съда.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви