Южнокорейският мегахит „Gangnam Style“ може да бъде свален от плейлистите във фитнес залите в големия регион на Сеул, но K-pop гигантите BTS могат да останат – съгласно новите правила, насочени към спиране на нарастващия прилив на коронавирусни инфекции, съобщи АФП.

Наредбите целят да спрат посетителите на фитнесите да дишат твърде силно или да пръскат пот върху другите, забраняват на спортните зали да пускат музика с по-бързо темпо от 120 удара в минута по време на групови упражнения като зумба и спининг.

Това се случва в момент, когато по-строгите правила за социално дистанциране – като събирания на по-малко хора и по-кратък престой в магазина – започват да хапят тази седмица.

Музикалният диктат предизвика подигравки и ярост онлайн, а в мрежите се разпространява списък с „безопасни“ K-pop песни, който включва най-новите хитове на BTS, включително „Dynamite“ (114 удара в минута) и „Butter“ (110 удара в минута). Но „Gangnam Style“ на Сай, със скорост 132 удара в минута, засега ще трябва да стои далеч от плейлиста за тренировки.

Процентът на инфекциите в Южна Корея остава нисък според световните стандарти – на малко повече от 1000 на ден – но е най-високият от началото на пандемията, като нови рекорди са установени наскоро в три последователни дни.

Това разтревожи властите в държава, където ваксинационната кампания върви бавно и объркано, затруднена от неспособността да се снабдят с доставки.

И докато ограниченията позволяват на бизнеса да остане отворен, собствениците на фитнес залите и потребителите изляха присмеха си върху мярката.

„Сега трябва да се притеснявам за удара в минута на песента, която свиря“, написа потребител в онлайн клуб на собствениците на фитнес.

„Предполагам, че вирусът се разпространява по-бързо в зависимост от темпото на музиката“, добави друг.

А 35-годишният посетител на фитнес залата Ким Хюн Джун постави под съмнение ефективността на правилото.

„Благодарен съм, че все още мога да тренирам във фитнес зала“, каза той и добави: „Няма ли повечето хора да слушат собствена музика на своите airpods?“

Новите правила също така определят максимална скорост от 6 километра в час на бягащите пътеки.

„Ще има ли глоби за превишена скорост?“ написа онлайн потребител.

Друг потребител добави: „Може би те ще започнат да поставят ограничения за това колко бързо вървим или бягаме навън.“

Преди това Южна Корея беше възприемана като модел за борба с пандемията, като обществеността до голяма степен следваше социално дистанциране и други правила, но придържането отслабна с течение на времето.

Във вторник страната отчете 1100 нови инфекции, повечето от които в столицата и околните райони, в които живее около половината южнокорейско население. Това накара президента Мун Дже Ин да се извини на обществеността в понеделник за затегнатите правила.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви