Арести за купуване на гласове след разследване на bTV в Карнобат.

Срещаме случайно мъж с прякора в Мечо в казино в Карнобат. Репортер на bTV под прикритие му казва, че е партиен активист и търси подкрепа за парламентарния вот. Мечо разказва как е действал на предишни избори.

„Давах списъка с хората на човека, който идваше при мен. Той ми даваше на мен 20 лв., а на хората – 50 лв. Хората са доволни на 50 лв. и си гласуват“, разказва Мечо.

Избирателите със сигурност ще гласуват с посочения номер, добавя той. Мечо ни запознава с приятели и роднини в ромския квартал на града. Един от тях показва готов списък с имена. Уточнява, че са го направили още за парламентарните избори на 4 април, но нещо се объркало тогава и не им платили.

Ден по-късно Мечо ни среща с член на избирателна секция в ромския квартал на Карнобат „Красно село“. Представя го като Тошо Гавроша – 40-годишен партиен активист на различни движения.

Той твърди, че може да набере гласове, както и да опита да блокира машините за гласуване, за да се премине към вот с бюлетини.

„На три секции имам хора. Значи минимум 1000 лв. аз ще ти взема. Може и да се увеличи. Ако намеря и хора, аз ще направя и списък. Ще търся един друг, той ще блокира машината с един милион шанс успех. На него ще му хвърля 50 лева, стигат му“, казва Гавроша.

Гавроша и Мечо настояват за бързо раздаване на парите, за да мотивират повече избиратели. По думите им така правели партиите, с които имали отношения.

На следваща среща Мечо уточнява бройката. Вместо да получат пари двамата се сблъскват с камерата на bTV. Пред нея отрекоха да подготвят списъци за купуване на гласове или да блокират машини.

Oще сутринта в изборния ден Мечо е задържан, съобщиха от МВР-Бургас.

След излъчването на репортажа са арестувани още трима души, а от дома им са иззети списъци. Задържаните твърдят, че са на застъпници, но лицата от списъците не знаели за това, съобщиха още от МВР.

Един от героите в репортажа – Тошо Гавроша, който обеща да блокира машина, е член на секцията, в която избирателната машина не проработи. Отрече да има намеса и заяви, че още при пристигането ѝ е имало проблем и не е работела.

Късно снощи Тошко Гавроша е извикан на разпит в полицията, след като приключи изборният ден. Днес документите на всички задържани ще бъдат придвижени към прокуратурата. По-късно ще стане ясно дали ще останат за постоянно в ареста.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви