„Няма как да избягаме от нова вълна на коронавируса през зимата“. Това коментира в ефира на bTV зам.-директорът на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той смята, че единствената защита е ваксинацията, но малко хора се имунизират.

„Отдавам това на лятото и настроя да се почива, но и на още нещо – сниженото доверие в здравеопазването заради скандалите, свързани с болници в последните седмици. Освен това проверката, която тече в „Пирогов“ също може да е причина за снижено доверие“, коментира Габровски.

У нас едва 15% са получили две дози от ваксина срещу коронавируса.

Той коментира и плана за евентуална нова COVID вълна през есента. Според него има добри идеи, които обаче са трудни за реализация.

„Има добър фундамент, който стъпва на броя заболели в зависимост от цвета на зоната и мерките. До колко реално реализацията ще се случи, кой може да ходи и не ходи на училище, ще срещне съпротива в неправителствени организации и някои групи хора. Т.е. може да сме свидетели на мерки, които са разумни и полезни, но не срещат разбиране“, каза още Габровски.

Той е на мнение, че има несправедливост спрямо някои болници и особено „Пирогов“.

„Например в най-тежката ситуация има предвидени 200 легла в „Пирогов“, докато болница със сходна структура трябва да отделят 90, 70 или 50, или въобще няма COVID легла, несправедливо е“, смята зам.-директорът на „Пирогов“.

В момента в лечебното заведение има около 40 болни от коронавирус, 10 от тях са в интензивно отделение. Габровски допълни, че има две секции в „Пирогов“ – подвижна и стационарна, а подадените от пациенти заявления за гласуване днес са 44.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви