По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе постановена осъдителна присъда Г.К. – разпоредител във воден атракцион, разположен в град Приморско. Той е подсъдим за това, че по непредпазливост причинил смъртта на 18-годишно момче.

Престъплението е осъществено на 08.08.2019 г. То е квалифицирано по чл. 123, ал. 1, предл. 2 от НК. Спрямо Г.К. е наложено наказание 2 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години.

По време на разследването е установено, че подсъдимият е нарушил Наредбата за условията и реда за устройство, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителни обекти и Правилникът за ежедневна работа на разпоредители, предоставяйки възможност на посетител да се спусне по пързалката „Голямото цунами“, без да се увери, че пострадалото момче е напуснало пързалката и е в безопасност.

Констатирано е също така, че разпоредителят в атракциона не е забранил на пострадалия и спусналото се след него момче да преминат през пързалката в неправилно положение – легнали по корем и с главите напред.

В резултат от тези нарушения, в средата на пързалката настъпил удар в областта на главите на двете момчета, от който последвала тежка черепно-мозъчна травма на пострадалия, довела до неговата смърт.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви