В света на диетите досега се говореше главно за това колко важно е да намалим калориите и как точно да го направим. Напоследък обаче излизат нови детайли относно ефекта от нискокалоричните диети, които не са видими като отслабването.

Оказва се, че в стремежа си да отслабнем, губим не само излишните килограми. Според ново изследване от месец юни тази година, ограничаването на калориите оказва влияние върху чревния ни микробиом.

Група експерти от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) наблюдавали под лупа 80 жени с наднормено тегло и затлъстяване в период от 16 седмици. През това време половината от тях минали на течна диета, която включвала не повече от 800 калории на ден. Останалите продължили да се хранят както преди изследването.

Сред ентусиастките, които били подложени на строг хранителен режим, изследователите установили сериозни промени в чревния микробиом, включително „цялостно намаляване на чревните бактерии“.

За да разберат повече за последствията от промяната в състава на чревната микрофлора, учените продължили тестовете, но с мишки, отглеждани в стерилна среда. За целта трансплантирали фекални проби от изследваните жени в животните.

Накрая мишките, на които трансплантирали проби от ентусиастките, подложени на диета, отслабнали. Експертите обясняват резултата с по-високото съдържание на бактерията C. difficile в пробите, които им инжектирали.

По принцип тази бактерия се свързва с диария и възпаление на храносмилателния тракт. Но това, което озадачило най-много учените, бил още един факт – че опитните мишки не показали нито един от тези симптоми, само леко възпаление.

Водещият на проучването – доктор Питър Търнбоу, уточнява, че „резултатите по никакъв начин не предполагат, че изкуственото набавяне на C. difficile трябва да се превърне в стратегия за отслабване“. Но отбелязва, че тези изненадващи открития със сигурност ще послужат за по-нататъшни изследвания.

Предстоят още проучвания от ефекта върху здравето вследствие промяната в чревния микробиом, съобщават от Eat This, Not That!.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви