В България няма предпоставки за спекулативно поскъпване на горивата покрай отпускарския сезон. Това заяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Независимо от повишаването на цените през последните месеци на световните пазари, продължава да се наблюдава тенденцията, че малките и независими бензиностации в страната предлагат горива на по-добри цени от големите вериги.

Според него когато бизнесът е плод на местната инициатива, създадената конкурентна среда е в полза на потребителя.

Туристическият и транспортният сектор продължават да бъдат силно засегнати от кризата и не ползват такива количества, като преди пандемията от COVID-19. Много хотели, ресторанти и транспортни фирми остават затворени.

Секторът на куриерските услуги, доставките на стоки, интернет търговията, IT сектора, фармацията и някои други не спряха своята работа и това донякъде бе спасителен пояс на търговците на горива.

Друга глътка свеж въздух бе селскостопанският сектор, който е в активния сезон на жътвата. Тези и други фактори запазиха на пазара малките и средните търговци на горива – те са важни както за бизнеса, така и за населението и като цяло за икономиката, допълват от Асоциацията.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви