covid-19
covid-19

Много големи обекти в страната ще бъдат затваряни при над 9000 души с COVID-19 в болнични заведения. Това заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и един от експертите, работили по плана на МЗ за действия при нова вълна на коронавирус, по БНР.

Припомняме, че през късната есен и началото на зимата на 2020 година, в края на ноември пикът на влезлите в болница с диагноза COVID-19 беше 7224 души! През пролетта на 2021 година, при третата вълна вече успяхме да стигнем до 10 521 души, преди да започне спад

Сега в плана на здравните власти е разписано какво се прави при под 100 положителни проби на 100 000 население за 14 дни, при 100-200 на 100 000, между 200 и 500 на 100 000 изследвани, над 500 положителни на 100 000 души население, уточни тя.

Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката, но не затваряне на градове, улици, махали и т.н. Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда, заяви проф. Кожухарова.

В първите две нива на заразяване болничните легла във вътрешните отделения би трябвало да стигнат. Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, обясни проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим. „При широко разпространение на Делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна още епидемиологът.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още проф. Кожухарова.

Ако имаме 50% ваксинирани и 30% преболедували няма да се налага да се предприемат мерки, смята експертът.

© Actualno.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви