Окръжен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по дело за причиняване на телесни повреди, в условията на опасен рецидив и опит за убийство.

Подсъдим по делото е Илко Т., обвиняем за това, че в периода 18.06.2017 г. – 28.06.2017 г., в условията на опасен рецидив, на неустановени точно места и дни на територията на община Несебър и община Приморско, в условията на продължавано престъпление, причинил с особена жестокост три средни телесни повреди на М. С., посредством нанасяне на множество силни удари с ръце, крака и други неустановени метални и дървени предмети.

Илко Т. е обвиняем и за това, че в ранната сутрин на 29.06.2017 г., в гориста местност на неустановено точно място в община Средец, при съвкупност с деянието по т. 1, в условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви М. С., посредством нанасяне на множество силни удари в областта на главата и тялото с твърд предмет – парче дърво, като й причинил постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, в резултат от получените наранявания, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини (на пострадалата е била оказана спешна медицинска помощ), като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за пострадалата.

Бургаският окръжен съд конституира като граждански ищец пострадалата М. С. и прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявените от нея граждански искове за претърпени неимуществени вреди. Гражданските искове са на обща стойност 200 хил. лева, по 100 хил. лева за всяко от гореописаните деяния.

Обсъждайки въпросите по чл. 248 от НПК, държавното обвинение заяви, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила – Съкратено съдебно следствие.

Защитата поиска наказателното производство да бъде прекратено и досъдебното производство да бъде върнато на Окръжна прокуратура – Бургас за ново разследване.

В аргументите си, адвокатът изтъкна, че има доказателства за извършени спрямо пострадалата деяния извън територията на Република България, т. е. касае се за нарушаване на местната подсъдност. Не е изяснено мястото и механизма на извършване на описаните телесни повреди, а също и опита за убийство.

Окръжен съд – Бургас намери възраженията на защитата за неоснователни. Според съдебната инстанция не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат прекратяване на наказателното производство. Съдът назначи извършването на съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на подсъдимия.

Окръжен съд – Бургас потвърди и взетата спрямо Илко Т. мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на Бургаският окръжен съд относно направения отказ за прекратяване на наказателното производство и мярката за неотклонение, може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок пред въззивна инстанция.

Съдът насрочи следващо заседание по делото на 19 август, когато ще бъдат обсъдени останалите въпроси по чл. 248 от НПК, в хода на разпоредителното заседание.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви