Потъналият край Созопол кораб „Мопанг“ днес беше обявен за подводен археологически обект.

„Мопанг“ стана известен с изтичането на мазут преди две години. А понеже е в морето вече 100 години – според закона, той получава друг статут и защита.

Центърът за подводна археология организира гмуркане на клубовете от страната, за да обърне внимание на опазването и на други исторически обекти под вода.

Всички са привлечени от приключението да видят кораб с толкова интересна история. Днес може да се каже му отдават своеобразна чест.

„Мопанг“ е товарен кораб, произведен в Ню Джърси по поръчка с още 150 еднакви по програма за компенсиране на загубите по време на Първата световна война.

Животът на нашия, обаче, е твърде кратък. Година и половина след като е пуснат на вода, той попада на стара мина и потъва близо до остров Свети Иван. Потъва изключително бързо, но всички от екипажа са спасени.

Пътувал от Истанбул към Бургас, трюмовете му са били пълни с товар. От 650 тона помощи, 40 е трябвало да бъдат разтоварени в Бургас.

„Той е пренасял стоки за Русия, доколкото знам за белогвардейската армия. Основната ни цел беше да обърнем внимание на тези кораби, които не са защитени от закона за културното наследство, но са ценни исторически паметници, защото пазят част от историята на крайбрежието, на корабоплаването“, заяви Найден Прахов от Центъра за подводна археология.

Оцеляването на кораб по нашите води се оказва трудно задание. „Мопанг“ е един от малкото с късмета да не бъде извлечен за скраб. Много негови събратя по дъно не успяха да дочакат тази чест.

БНТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви