Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в понеделник 05.07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,37ч. и ще залезе в 20.50ч. Температурата ще бъде между 18 и 28 градуса. Ще бъде облачно със слаб дъжд. Вятърът ще е умерен от северозапад със скорост 6 м/сек.Добавяне

Късметче за деня

Напрежение е да си този, който си мислиш, че трябва да бъдеш. Релаксация е да бъдеш себе си.

Китайска поговорка

Събитията на този ден

1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия.

1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в Америка Венецуела получава независимост.

1865 г. – Англичанинът Уилям Бут създава в Лондон Християнската мисия, преименувана после в Армия на спасението.

1879 г. – Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на Вътрешните Работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи път Председател на Министерски съвет.

1882 г. – Съставено е седмото правителство на България, начело с Леонид Соболев.

1884 г. – Германия превръща Камерун в своя колония.

1932 г. – Антонио де Оливейра Салазар става премиер на Португалия, установява авторитарен режим и управлява като диктатор до 1968 г.

1937 г. – В Букурещ е учредена малцинствена българска партия – Върховен народен съвет на българското малцинство в Румъния, от представители от Добруджа, Банат, Бесарабия, Букурещ, Браила и Галац.

1940 г. – Втора световна война: Френското правителство на Режим Виши скъсва дипломатически отношения с Великобритания.

1943 г. – Втора световна война: Започва Битката при Курск – най-голямата танкова битка в историята.

1946 г. – На модно ревю в Париж са представени първите бикини, наречени на атола Бикини, където са провеждани опити с американско ядрено оръжие.

1954 г. – По радиото са излъчени първите записи на Елвис Пресли – песните That’s All Right (Mama) и Blue Moon of Kentucky; датата се смята за рожден ден на рок-енд-рола.

1954 г. – Би Би Си излъчва първата си телевизионна новинарска емисия.

1959 г. – Индонезийският президент Сукарно разпуска парламента и поема цялата власт, като управлява авторитарно до 1967.

1971 г. – В САЩ е намалена от 21 г. на 18 г. възрастта за избирателно право на гражданите.

1975 г. – Кабо Верде придобива независимост от Португалия.

1977 г. – В Пакистан е извършен военен преврат – генерал Мохамед Зия Ул Хак сваля правителството на Зулфикар Али Бхуто, премиерът е арестуван и обесен.

1986 г. – В Москва са открити първите Игри на добра воля, организирани по идея на Тед Търнър.

1994 г. – В Китай е забранена експлоатацията на детски труд.

1996 г. – В Розлинския институт в Шотландия е родена овца на име Доли, която е първият бозайник успешно клониран от възрастни клетки.

2000 г. – Европейският парламент гласува България да бъде извадена от негативния визов списък на Шенгенското споразумение.

2008 г. – Официално е открит стадиона АФГ Арена в Санкт Гален, Швейцария.

2009 г. – Провеждат се парламентарни избори за 41 Народно събрание на България.

Рожден ден

1466 г. – Джовани Сфорца, италиански кондотиер († 1510 г.)

1810 г. – Финиъс Барнъм, американски шоумен († 1891 г.)

1857 г. – Клара Цеткин, германска комунистическа деятелка († 1933 г.)

1860 г. – Робърт Бейкън, американски държавник и дипломат († 1919 г.)

1867 г. – Тодор Чипев, български издател († 1944 г.)

1889 г. – Жан Кокто, френски поет, писател, драматург, актьор и режисьор († 1963 г.)

1901 г. – Сергей Образцов, руски артист († 1992 г.)

1911 г. – Жорж Помпиду, президент на Франция († 1974 г.)

1934 г. – Николай Бинев, български актьор († 2003 г.)

1941 г. – Евлоги Йорданов, български футболист († 1987 г.)

1944 г. – Жоньовиев Гра, френска актриса

1946 г. – Джузепе Фурино, италиански футболист

1949 г. – Атанас Михайлов, български футболист († 2006 г.)

1951 г. – Атанас Папаризов, български политик

1952 г. – Пламен Сираков, български театрален и кино актьор

1952 г. – Румен Овчаров, български политик

1969 г. – Есил Дюран, българска певица

1974 г. – Венелин Методиев, български актьор

1979 г. – Стилиян Петров, български футболист

1980 г. – Ева Греен, френска актриса

1982 г. – Алберто Джилардино, италиански футболист

1996 г. – Овцата Доли, първият клониран бозайник († 2003 г.)

2000 г. – Ростислав Маринов, български футболист (вратар)

Празник

5 Юли – Летен Атанасовден

На този ден празнуват всички с името (имената)

 Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко и Трайка. 

Информация за Летен Атанасовден

В християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски.

Традиции и обреди

Летен празник, свързан с началото на жътвата.

Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Съпровожда се с ритуално-магически действия.

Всяка домакиня на този ден коли черна кокошка. Обичаят се нарича кокоша църква.

В Средните Родопи се колят общоселски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет.

В западните краища св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.

Хороскоп

Овен
Значителна част от този ден ще прекарате в размисъл, макар че трудно ще може да обясните, с какво са ангажирани Вашите мисли. Днес за Вас ще е характерна забавеност, отпуснатост и дори малко мързел, а това ще учудва околните и дори малко ще Ви дразни. По начало такъв тип поведение не е характерно за Вас.

В романтичната сфера ще възникват проблеми, тъй като няма да можете да разберете своята „половинка”, нито пък да се досетите какво иска от Вас. За съжаление интуицията нищо няма да Ви подскаже, затова не жалете сили и разпитвайте. В противен случай трудно ще се справите със ситуацията.

Телец

Понякога най-доброто нещо, което може да направите е, да не правите нищо, особено когато се отнася за любовта. Ако сте зашеметени от вниманието, което някой Ви оказва, постарайте се , да не го показвате. Ако нещата върват нататък, даже си дайте вид, че нищо не Ви е направило впечатление.

Сега не е време да ускорявате събитията. Особено не трябва да форсирате развитието на нови отношения. Не правете грешния извод, че трябва да поощрите този човек или да го зарадвате с положителен отклик. Позволете му известно време да се повари в собствен сос.

Близнаци

Днес трябва поне за секунда да забравите за чувствата си към своя любим човек, и да погледнете на него непреднамерено, от страни, сякаш с чужди очи. Възможно е това да Ви помогне, да го разберете по-добре и да видите в него това, което до сега е било скрито за Вас с розови очила. Понякога е полезно…

Рак

Губите своята увереност в собствените сили, и в това няма нищо удивително: нещата Ви през този ден съвсем няма да се подреждат гладко и лесно. Вашите постъпки въобще няма да имат тези последствия, на които разчитате.

Във връзка с това може да се наложи да се извинявате, да се оправдавате и да оправяте допуснати пропуски. Не забравяйте, че сте доста чувствителни към критика, а през този ден тя ще бъде в изобилие

Недопустими са недомлъвки и неясноти в личните отношения. Всичко, което е макар и в известна степен двусмислено, ще бъде изтълкувано съвсем невярно. Вашите намеци ще изглеждат обидни, а шегите – нетактични. Но пък сантименталните забележдки навярно ще бъдат по вкуса на заобикалящите.

Лъв

Днес Вашия любим човек ще се старе да Ви надхитри и да Ви върти на пръст. Всъщност, той може да не направи това по най-коварния начин , което означава, че не трябва да бъдете прекалено подозрителни и да търсите скрит замисъл непрекъснато. Заблуда може да се окаже и това, че няма скрит замисъл.

Дева

Вашата вродена емоционалност малко се е понижила, отстъпвайки място на такива качества, като любопитство, подвижност и възприемчивост. Настройвайки се на съответната вълна, ще сте в състояние да усвоите всякаква информация, та дори да сте я чули само един път.

В същото време нараства вероятността за принудително пътуване, но да съжалявате, че сте ги предприели, почти няма вероятност.

Времето е прекрасно за обучение. Ако например Ви се налага да напишете реферат по труденм нееднозначен и нов за Вас въпрос, започнете работата в търсене на виртуални материали за него в Мрежата.

Везни

Двама от Вашите познати са свързани с някаква тайна, и днес това ще представлява за Вас особен интерес. Възможно е тяхното запознанство да носи професионален или приятелски характер и затова където и да идете, дръжте ушите и очите си отворени.

Ако можете да съедините точките в картинката и да направите разумни предположения, ще бъдете в състояние да разрешите тази загадка.

Забавлявайте се и не се страхувайте да здравословна доза перчене. Ако правилно разиграете своите карти, това ще Ви донесе победа.

Скорпион

Определено не Ви достигат нови впечатления. В резултат на това се появява желание, макар и малко да промените живота си, а това „нещо” може да е всичко, което Ви попадне пред погледа , например отношенията с човек, който искрено Ви обича , и към когото на практика сте много привързани.

Промените могат да носят както позитивен, така и негативен характер, тъй като ще се ръководите изключително от емоции. , мимолетни желания и капризи.

Редом с Вас има човек, който е готов да Ви удържи от необмислени постъпки, да Ви даде добър съвет и да помогне за реализацията на успешен план. Но Вие упорито ще преследвате своята линия, и както ще покаже времето – напразно….

Стрелец

Днес Вашия любим човек не трябва да приема всичко , което му кажете, по-близко до сърцето си. Само че и Вие доста трябва да си помислите, преди да му кажете каквото и да било. Колкото и да може да се контролира и да не показва своите чувства, някои неща наистина може да го изкарат от релси.

Козирог

Днес доста силно ще се паникьосвате, и това ще бъде предимно за незначителни неща. Нищо сериозно не заплашва нито Вашия любим човек, нито отношенията Ви с него. Притеснителна е само Вашата паника, която притежава наистина разрушителна сила. Струва ли си?

Водолей

Ще се наложи да се помирите с несправедливото отношение на ръководството, а също и на по-възрастните роднини. Да, днес ще Ви критикуват и ругаят много по-често, отколкото да Ви хвалят, и за съжаление нищо няма да може да направите. От друга страна за Вашите малки пропуски, които днес предизвикват такъв резонанс, навярно всички скоро ще забравят.

Ако за този ден планирате романтична среща, бъдете готови за малки, но досадни неприятности – например за закъснение на Вашата „половинка”, липса на свободна маса в любимото кафе, или за неуместен сюрприз, направен от сърце, и с най-добри намерения.

Риби

Частите на много сложната и забъркана главоблъсканица най-на края ще започват да си идват по местата, но не е много важно дали Вие ще приключите или не. Отговорът, който ще получите, едва ли силно ще промени живота Ви.

По-важен е самият процес на неговото търсене и затова си дайте повече време, за да може всичко да се изясни. Изпитайте удоволствие , задавайки въпроси и сортирайки получената информация. След това ще можете да се радвате на своите уникални открития.

Вероятни са спорове с приятели и колеги, както и горещи дискусии със съмишленици. Но за съжаление, Вие ще чувате само себе си, макар че ще Ви се казват много достойни за внимание неща.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Пътешествие в Източна Европа
„Пътешествие по Източна Европа“ е художествен пътепис в пет социалистически държави през 1957 година. Това са ГДР, ПНР, ЧССР, УНР и СССР.

Пътешествие по Източна Европа

Автор: Габриел Гарсия Маркес

Но нека думата „пътепис“ да не подвежда читателя. Знаем, че Гарсия Маркес не е способен да не пише художествено. Книгата е пълна с подробности за началото на социализма в казаните страни 12 години следп края на Втората световна война и за хората в тях, с техните национални особености и с множество индивидуални случки.

През 1957 г. трима – авторът, неговият приятел и биограф Плинио Апулейо Мендоса и сестрата на Плинио, Соледад – решават да преминат оттатък Желязната завеса с един автомобил, купен в Париж, и да видят „как стоят нещата със социализма“. И виждат. В книгата има изненада, тъга, покруса, одобрение, хумор и Маркесова ирония. И много факти.

Нека за момент да оставим изказванията „Социализмът беше прекрасен!“ и „Социализмът беше ужасен!“ и да прочетем как го е видял Гарсия Маркес. Трябваше ни карта на Европа, приблизително около 1957 г., плюс-минус някоя година. Написахме в интернет, в търсачката: „Европа

карта 1957“. И първото, което излезе, беше една голяма карта на Европа, точно от 1957 г., на списание „Нашънъл Джеографик“. На някои хора им върви.

Книгата е много червена. Не заради социализма. Червеното е пълноправен и много хубав цвят. То не е виновно, че комунистите са го взели да ги преставлява. Комунизмът така и не се състоя (нито някога се е състоял някъде), но милиони други неща са червени и красиви.

Виц

– Скъпи, обиден ли си ми? С две бири ще преглътнеш ли по-лесно обидата?

– Две бутилки водка!

– Ма много си бил раним, бе…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви