Топлинната вълна, която започна преди седмица в Канада, вече е убила поне 500. Въоръжените сили в страната са били в готовност да помогнат за евакуацията на градовете и борбата с повече от 170 горски пожара в западната част на страната, съобщава „Дойче Веле“.

Най-малко 177 пожара са били активни в западната провинция Британска Колумбия. От тях 76 са станали през последните два дни, съобщават властите. Повечето са причинени от мълния.

„В петък видяхме около 12 000 мълнии“, каза Клиф Чапман, директор на оперативната служба на пожарната на Британска Колумбия пред обществената телевизия CBC.

Лиза Лапоинт, директор на отдела за екология на Британска Колумбия, регионът, който е най-засегнат от „топлинния купол“, посочи, че броят на внезапните смъртни случаи, регистрирани през последната седмица, вече достига до 719.

Лапоинт обясни, че тази цифра е три пъти по-висока от нормалната за този период. Почти 500 смъртни случая са следствие от топлинната вълна. Във вътрешността на Британска Колумбия грусите достигнаха до 49,6 по Целзий.

„Смята се за вероятно, че екстремните метеорологични условия, които Британска Колумбия е преживяла през последната седмица, са били важен фактор, допринасящ за увеличаването на броя на смъртните случаи“, каза Лапоинт в изявление.

Тя добави, че броят на жертвите ще продължи да се увеличава през следващите дни, тъй като информацията се актуализира. Много от починалите са възрастни хора, които са живели сами в домове без климатик.

За да разбере необичайните и екстремни метеорологични условия, преживени на канадското крайбрежие на Тихия океан през последната седмица, Лапоинт отбеляза, че през последните пет години в провинцията е имало само три смъртни случая, които са били свързани с топлината.

Явлението известно като „топлинен купол“ представлява планина с горещ въздух, „заседнал“ в горните слоеве на атмосферата и е причинил не само стотици смъртни случаи, но и пожари и преливане на реки.

Данните от Службата за горски пожари на Британска Колумбия показват, че през последната седмица е имало 245 пожара, от които 76 са започнали през последните два дни.

Почти 70% от пожарите са причинени от мълния, която е намерила идеалните сухи условия за запалване на горски пожари. За 15 часа между сряда и четвъртък са открити 113 000 мълнии в Британска Колумбия.

Един от тези пожари е този, който през последните дни е погълнал целия малък град Литън, където термометрите са достигнали 49,6 градуса, нов температурен рекорд за всички времена в Канада.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви