Да шофирате жадни е опасно

Добре известно е, че опитът да управлявате кола, докато сте под въздействието на алкохол, е невероятно опасен. Той е глупав и незаконен почти навсякъде по света. Не е незаконно да шофирате, когато сте жадни, но се оказва, че не трябва да го правите. Поне това показва проучване изданието Science Direct.

В него се посочва, че човек трябва да консумира близо 2 литра, за да не се дехидратира. Оказва се обаче, че във Великобритания хората пият по 1,2 литра, което е недостатъчно. Т30ъй като дори леко дехидратиран човек губи концентрация и допуска грешки зад волана.

Направен е експеримент с 11 мъже, които са поставени в симулатор, имитиращ реално движение с автомобил. Те са участвали в двучасово „пътуване“, като първия път са били жадни, а втория – след употреба на достатъчно вода. Установено е, че с течение на времето при двучасовото пътуване дехидратираните шофьори допускат все повече грешки, като честотата им е идентична с тази на водач, който е седнал зад волана след употреба на алкохол.

Интересното е, че един от участниците е трябвало да бъде отстранен от проучването, тъй като е заспал по време на симулацията. В крайна сметка обаче изследването е показало, че обезводняването влияе настроението и мисленето на човека, като това с пълна сила важи и за способностите ви да шофирате.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви