Понякога най-трудното нещо при спестяването на пари, е просто да започнете. В тази статия ще се опитаме да ви представим кратко ръководство за това как стъпка по стъпка да спестявате.

То  може да ви помогне да разработите проста и реалистична стратегия, така че да се научите да спестявате пари за всичките си краткосрочни и дългосрочни цели.

Темата за спестяването на пари кара ли ви да се чувствате некомфортно? Понякога имате добри намерения и цели, но много често сте възпрепятствани от нещо.

Колата се нуждае от нови гуми, детето Ви се нуждае от брекети, къщата се нуждае от нов покрив – и сте в ситуация, в която не Ви е до съвети, дори не искате да мислите за финанси.

Често си мислите, че ще намерите начини да спестите пари, след като достигнете определен период от Вашия живот, например, когато навършите определена възраст или получите повишението, което чакате.

Но в действителност ще започнете да спестявате, само когато придобиете здравословни парични навици и оставите бъдещите нужди да бъдат по-важни от настоящите Ви желания – метод известен още като „да направите спестяването на пари“ приоритет.

Има практически начини да спестите пари и да вдъхнете малко свеж въздух в бюджета си. Заделянето на допълнителни средства е отличен навик, който трябва да придобиете колкото се може по-рано в живота си, за да осигурите финансовата си сигурност за в бъдеще.

Ние, от Cash Credit, ще Ви предложим няколко полезни съвета за спестяване на средства, както и няколко добри причини защо трябва да започнете да го правите.

Защо трябва да спестявате?

 • За да имате спешен фонд за покриване на неочаквани разходи, като спешна медицинска помощ или неочакван скъп ремонт за Вашия дом или превозно средство;
 • За да имате пенсионен фонд, който да се грижи за ежедневните ви разходи, след като се пенсионирате;
 • За да направите инвестиции, които могат да спечелят доход за справяне на временни кризи;
 • За да направите авансово плащане за Вашия дом или други големи покупки;
 • За да платите за образованието на децата си;

Има и други причини да спестявате, но най-важното е да започнете възможно най-скоро. С няколко промени в разходите си, Вие имате шанса да заделите реални средства.

Приготвили сме Ви 10 съвета за това как да спестите от заплата:

 1. Кажете сбогом на дълговете

Месечните вноски по кредитите изразходват голяма част от бюджета. Затова е време да се съсредоточите върху изплащането на Вашите дългове. Най-бързият начин да се освободите от тези задължения е да използвате метода на снежната топка.

Започнете да изплащате дълговете си като започнете от най-малките към по-големите.

Най-вероятно това Ви звучи доста интензивно, но не се тревожете. Този метод се отнася до промяна на начина, по който действате.

След като се освободите от дълговете си, ще можете да използвате доходите си за постигане на бъдещи цели и ще започнете да спестявате. Може да се възползвате и от офертите за обединяване на кредити, за да изплащате само един заем.

 1. Намелете пазаруването и не се презапасявайте

Повечето хора, след като анализират бюджета си, са шокирани от факта колко всъщност харчат в хранителния магазин всеки месец. Когато сте в магазина, е толкова лесно да сложите в количката за пазаруване продукти, от които всъщност нямате толкова нужда. Но тези малки покупки се отразяват на бюджета всеки месец.

Спестете пари от хранителни стоки, като планирате храненията си всяка седмица и разгледайте добре какво вече имате в хладилника и/или килера си, преди да се насочите към магазина.

Защо бихте искали да купите повече от това, което вече имате?

Избирайте внимателно, не е нужно да се лишавате, но няма нужда и да купувате продукти, които на са толкова нужни в момента. Няма как да „спестяваме от храна“, но можем да бъдем по-рационални, когато избираме.

3. Отменете автоматичните абонаменти и членства

Вероятно плащате за множество абонаменти, като допълнителни филмови канали, например. Време е да отмените абонаментите, които не използвате редовно. И се уверете, че изключвате автоматичното подновяване при покупка.

Ако го отмените и решите, че не можете без него, абонирайте се отново – но само ако се вписва във вашия нов и подобрен бюджет.

А за тези абонаменти, които искате да запазите, помислете за споделяне на членство с някое семейство или приятел. По този начин всеки печели – и спестява!

 1. Използвайте разумно всеки допълнителен или неочакван доход

Когато получите бонус за добре свършена работа, наследство или възстановяване на данъци, използвайте го добре. И когато казваме да го използвате добре, не говорим за добавяне на дълго желан от вас продукт към вашата колекция или просто да го поставите в банката.

Ако все още имате дълг, ще е по-добре да използвате тези средства, за да изплатите студентските си заеми или вноските по кредита, вместо да пестите тези пари. Ако сте без дълг, използвайте тези допълнителни пари, за да изградите своя фонд за спешни случаи.

 1. Намалете разходите за енергия

Знаете ли, че можете да спестите пари от сметката си за електричество само като направите няколко промени в дома си? Започнете с някои прости неща като вземане на по-кратки душове (не, не казваме по-малко) и инсталиране на LED крушки.

Новите енергийно ефективни уреди са чудесен начин да спестите пари от сметката си за електричество, но те са по-скъпи. Ако заделяте от месечния си бюджет, може да си закупите такива във времето.

 1.  Пригответе обяда у дома

Купуването на обяд няколко пъти седмично може да изглежда безобидно в момента (особено когато любимият Ви ресторант е на близко разстояние от офиса), но можете да спестите доста средства като си приготвите предварително обяд у дома!

 1. Пазарувайте с отстъпка

Знаем, че следенето на промоционални предложения и изчакването на кампаниите с намаления изисква време и търпение, но замислете се, че можете да си закупите почти всичко на по-добра цена. Единствено трябва да изчакате подходящия момент за пазаруване. Знаейки кога протичат повечето промоционални кампании у нас, няма да е трудно да се сдобиете с така желаната техника на по-ниска цена. Останалата част от предвидената сума ще сте щастливи да заделите за спестяванията си.

 1. Намалете сметката си за мобилен телефон

Ако месечната Ви сметка за мобилен телефон се конкурира с месечния Ви бюджет за хранителни стоки, е време да намерите начини да намалите този разход. Спестете пари от мобилната си услуга, като се отървете от екстри като скъпи планове, телефонна застраховка и допълнителни гаранции.

Повечето мобилни услуги вече са доста по-достъпни и винаги можете да се възпозлвате от план „лоялни клиенти“ или да договорите отстъпка за ново мобилно устройство!

 1. Пътувайте, но с мярка

Когато целта ви е да спестите пари, разточителната ваканцията е най-неподходящото нещо, за което бихте могли да харчите парите си. Вместо да водите семейството си на гръцките острови, бъдете турист в собствения си град или в околността. Винаги съществува възможността да откриете нови и интересни места за забавление.

 1. Продайте всичко, което не ползвате

Прегледайте вещите в дома си, от които не се нуждаете и с които сте готови да се разделите в името на финансовото си бъдеще. Продайте всичко, което не Ви върши работа. Ще се изненадате колко вещи, които не използвате и за които не мислите, имате в дома си. А парите, които можете да спечелите за тези неща, могат да запълнят дупките в месечния бюджет.

Можете да прекъснете цикъла да живеете, за да плащате сметките си цял живот с една проста тайна: направете план за разпределяне на бюджета и месечните Ви разходи, преди да започне месецът.

Разумното проследяване на разходите ще помогне  да създадете план, за да можете да видите къде отиват средствата Ви и да разберете колко всъщност можете да спестите всеки месец. Запомнете, че всъщност няма значение колко пари печелите – важното е как харчите тези, които печелите.

И не забравяйте че всеки кредит, ще увеличи вашият разполагаем доход само за месеца в който е взет, но през следващите трябва да го върнете, за това добре обмислете тази възможност преди да вземете решение.

Статията е подготвена за вас от финансовият екип на Кеш Кредит

 • Кеш Кредит Бургас Център

⮚      гр. Бургас, ул. „Фердинандова“ №29

 • Кеш Кредит Бургас Меден Рудник

⮚      гр.  Бургас, ж.к. Меден Рудник, ул. „Въстаническа“ № 302

0800 200 88 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви