Близо 100 малчугани от бургаската детска градина „Райна княгиня”, разположена в к-с „Славейков”, дадоха старта на превантивната полицейска кампания „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”.

С шарен и наситен с игри и песни спортен празник възпитаниците на детската градина демонстрираха познанията си по пътна безопасност, като безгрешно определиха вида на различните пътни знаци, рисковите места за пресичане на пешеходци, както и правилната светофарна сигнализация за преминаване по пешеходната пътека.

Специален гост на превантивното събитие бе Константин Вангелов – младши автоконтрольор в моторизирано звено Сигма” към сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, който тества за употреба на алкохол директорката на детска градина „Райна княгиня” – Радослава Белчева.

Нулевите показатели не изненадаха никой, тъй като Белчева е сред най-стриктните и дисциплинирани водачи на пътя. Пред малчуганите тя сподели своите наблюдения върху пътния травматизъм, като наблегна на най-конфликтните зони – детските площадки в близост до платната за движение.

Като проблемно бе определено и поведението на близки роднини на подрастващите, които пресичайки неправилно и рисково в тяхно присъствие, подлагат на съмнение придобитите в детската градина познания за пешеходните пътеки, предимството на пешеходците и съобразяването с разрешителния зелен сигнал на светофарната уредба.

Полицейската кампания „Безопасно лято” бе подкрепена и от директора на Центъра за административни услуги „Освобождение” в Бургас – Тодор Колев, който бе и в ролята на родител. Г-н Колев поздрави малките палавници с участието в превантивната инициатива, като напомни, че най-големите спирачки за родителите – шофьори са именно техните деца, возещи се в автомобила.

Кампанията „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” има за цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм през активния туристически сезон от 1 юли до 31 август, като основната контролна дейност е насочена към установяване на нарушения, пряко влияещи върху травматизма за съответната територия.

Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и спрямо пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга. В населените места контролът от страна на „Пътна полиция” е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви