Бус лентата на обновената част от бул. „Демокрация“ да се пребоядиса и стане една функционална Зелена зона. Желаем също така Oбщината да ни осигури паркоместа, както е по закон. Това поискаха живущи на булеварда бургазлии, които тази събота се стягат за мирен протест срещу негативните аспекти от ремонта.

Основният организатор на недоволство е адвокат Красимира Астакова, която живее на булеварда. На брифинг пред бургаските медии днес тя поиска да се проведе обществено обсъждане за цялостната реконструкция на бул. „Демокрация“, в частта от Трета поликлиника до хотел „Аква“.

Тя поясни, че преди началото на ремонтните дейности е имало обществени обсъждания, но на тях Oбщината била представила проект, който нямал нищо общо със сега изпълненото. Астакова поиска да се направи и ревизия на извършения ремонт, за да се разбере дали има закононарушения.

Живея на бул. „Демокрация“ 63. Пред жилището ми е изградена една непрекъсната бус лента. Жилищните ни входове са само от страната на булеварда. Отзад нямаме достъп или улица, по която да минем и паркираме до своя имот. Нашите права са абсолютно нарушени, като Oбщината не е взела предвид, че точно в тази част, покрай жилищните входове, има поне 7-8 подхода към гаражи. Сега собствениците им трябва да извършат закононарушение и да пресекат бус лентата, за да стигнат до гаражите си. Считаме, че лентите са много по-тесни и местата за паркиране са опасни за хората, защото първо трябва да изчакат две минути да премине трафика, преди да си отворят вратата на автомобила. Когато стъпя извън него, аз вече съм в закононарушение, защото се намирам в лентата за активно движение. Така се създава и предпоставка за ПТП. Бургас няма нужда от бус ленти. Нямаме толкова активен автобусен превоз и много пътници“ , каза още тя.

Според нея община Бургас не е помислила за живущите в този район, както и за собствениците на търговски обекти, които имат сериозни затруднения с доставчиците.

Лично говорих с директора на ОП Транспорт, когото попитах дали като редовен данъкоплатец мога да получа стикер за Зелената зона. Беше ми отговорено, че живущите в този район нямаме право на такъв стикер, защото нашите адреси не в попадат обхвата на зоната. Ние бяхме принудени да организираме този протест, за да заявим нашата гражданска позиция и представим нашите проблеми“ , заяви Астакова.

Бившият общински съветник Георги Дражев заяви от своя страна, че според него 1/3 от реконструкцията на бул. „Демокрация“ е извършена без обществена поръчка.

Тепърва ще се разберат злоупотребите и истината е, че това плаче за намесата на Лаура Кьовеши, защото става дума за едно сериозно злоупотребяване с европейски средства. Не може този булевард да бъде направен по един вандалски начин и няма да се успокоим, докато не върнем нещата в една начална или по-добра позиция. Сега има огромно напрежение между живущите, пешеходците, шофьорите и автобусите„, каза той.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ей, няма угодия. Някои си мислят, че централен булевард може да стане наполовина паркинг. Не! Не може и не трябва. Някой, живущ на ул. Хр. Ботев, например, дали изобщо си е помислял, че като живее наблизо, трябва да ревне, улицата да става за масово паркиране.

  2. Валчо, де го видя тоз централен булевард? Беше булевард когато се казваше Толбухин. Сега е някаква си трето разредена уличка.
    Само калинките ГРОБаджийски могат да свършат такава простотия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви