В разгара на лятото Бургас ще стане домакин на шестото издание на Международен филмов фестивал. Тази година селекцията на фестивала ще мине през Ротердам, Венеция и дори Индия, а на специална прожекция ще гледаме един от претендентите за „Оскар“.

Международен филмов фестивал Бургас ще се проведе от 16 до 23 юли.

Специално за фестивала пристига белгийският режисьор Дебен Ван Дам, носител на няколко престижни кино награди. Компания в журито тази година ще му правят режисьорът Камен Калев, актрисата Мартина Апостолова , операторът Калоян Божилов и саунд дизайнерът Атанас Чолаков.

Носителят на две награди от тазгодишния Берлинале – „Момичето и паякът“ – е един от акцентите в програмата тази година. Част от нея е и „Оазис“ на сръбския режисьор Иван Икич, носител на награда от фестивала във Венеция. За първи път на Международен филмов фестивал Бургас ще гледаме и индийско кино. Режисьорът П.С Винотрадж ще гостува с лентата „Камъчета“, отличена с Tiger award в Ротердам. Международното участие се допълва и с „Нощта на звяра“ на Маурисио Лейва Кок, представен в програмата Toronto Next Wave Committe.

Българска премиера на Международен филмов фестивал Бургас ще направи филмът „Неудържим проблясък“. Специално за прожекцията в България пристига режисьорът му Айноа Родригез. Лентата беше представена пред публика за първи път на кино фестивала в Ротердам, а привлече внимание и в Москва. Премиерно за България ще гледаме и „Ол инклузив“ на Волкан Уче.

В българската конкурсната късометражна програма ще видим премиерно филмите “Мечтата на Наташа” с гост режисьора Ваня Бойчева, “Божоле” на Ирена Даскалова, представен лично от режисьор, продуцент и част от актьорския състав. Сред заглавията са и “Муза” на младия режисьор Свилен Славов, “Светла въртележка” на Алекс Лазаров, “Хлад” на Девина Василева и други.

В международната програма присъства победителят от фестивала в Кан 2020 – “Страхувам се да забравя лицето ти” на египтеския режисьор Самех Алаа, “Голямата истанбулска депресия” на Зейнеп Дилан Сюрен и много други.

В рамките на съпътстващата програма ще бъде представена и изложбата „ВИЖ! първите 100“, която събира кориците културното издание „Виж!“, превърнали се в негова запазена марка.

Международен филмов фестивал Бургас ще се проведе от 16 до 23 юли.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви