Човешкият род има възраст
Човешкият род има възраст

Въпросът, на колко години е човешкият род, и до днес остава открит. Седем хиляди, двеста хиляди, два милиона, милиард? Съществуват няколко версии. Нека разгледаме основните от тях.

Младият Нomo sapiens (200-340 хил. години)
Ако говорим за вида Нomo sapiens, тоест „разумния човек“, то той е сравнително млад. Официалната наука му дава около 200 000 години. Такъв извод е бил направен въз основа на изследване на митохондриалната ДНК и прочутите черепи от Етиопия.

Последните са намерени през 1997 година при разкопки близо до етиопското село Херто. Това са били останки на мъж и дете, чиято възраст е не по-малко от 160 000 години. Днес това са най-древните от известните ни представители на разумния човек. Учените са ги кръстили Нomo Sapiens idaltu, или „най-стария разумен човек“.

Приблизително по същото време, може би малко по-рано (преди 200 000 години), пак в Африка е живяла прамайката на всички съвременни хора – „митохондриалната Ева“. Нейна митохондрия (набор от гени, предавани само по майчина линия) притежава всеки живеещ днес човек. Това обаче не означава, че тя е била първата жена на Земята. Просто в хода на еволюцията най-много късмет са имали именно нейните потомци.

Човешкият Адам е „по-млад“

Впрочем „Адам“, чиято Y-хромозома днес притежава всеки мъж, е сравнително по-млад от „Ева“. Смята се, че той е живял преди около 140 000 години. Всъщност всички тези данни са неточни и неокончателни. Науката се основава само на това, с което разполага, а повечето древни представители на Нomo sapiens все още не са открити.

Възрастта на Адам е била преразгледана и това може да прибави към възрастта на човешкият род още 140 000 години. Изследване на гените на един афроамериканец и още 11 жители на село в Камерун установило наличието на „по-древна“ Y-хромозома. Нея някога е предал на потомците си мъж, живял приблизително преди 340 000 години.

Homo е на 2,5 милиона години
Разумният човек е млад вид, но самият род Homo, от който той произхожда, е много по-древен. Да не говорим вече за неговите предшественици – австралопитеците, които първи са се изправили на два крака и са започнали да използват огъня.

Но ако последните са имали още прекалено много общи черти с маймуните, то най-древните представители на рода Homo – Нomo habilis (сръчния човек) вече са приличали на хора. Черепът на негов представител е открит през 1960 година в каньона Олдувай в Танзания заедно с кости на саблезъб тигър.

Възможно е той да е станал жертва на хищника. След това било установено, че останките са принадлежали на младеж, живял преди около 2,5 млн. години. Неговият мозък бил по-масивен, отколкото на типичните австралопитеци, тазът позволявал спокойно придвижване на два крака, а самите крака били приспособени само за изправено движение.

Впоследствие сензационната находка била допълнена с не по-малко сензационно откритие – Нomo habilis сам си правел оръдия на труда и внимателно подбирал материалите за тях, търсейки ги на голямо разстояние от стоянката. Това било изяснено, тъй като всичките оръдия били от кварц, какъвто нямало близо до мястото на живеене на първия човек.

Именно Нomo habilis създал първата – олдувайската археологическа култура, с която започва епохата на палеолита или каменния век.

Креационизмът, човешкият фактор и Бог

Научен креационизъм
Както е известно, теорията на еволюцията не се смята за напълно доказана. Неин главен конкурент е бил и си остава креационизмът, според който всичко живо на Земята, както и светът като цяло са били създадени от Висш разум, Творец или Бог.

Съществува и научен креационизъм, чиито последователи сочат научни потвърждения на това, което е казано в книгата Битие. Те отхвърлят дългата верига на еволюцията и твърдят, че не е имало предходни звена, а всички живи форми на Земята са били създадени завършени.

И дълго време всички са живели заедно – хора, динозаври, бозайници. Чак до потопа, следи от който, по думите им, срещаме и днес – това са Гранд каньон в Америка, кости на динозаври и други изкопаеми. Креационистите не са на едно мнение за възрастта на човечеството и света, макар по този въпрос да се ориентират по първите три глави на Битие.

Така нареченият младоземен креационизъм ги разбира буквално и настоява, че целият свят е бил създаден от Бога за 6 дни преди около 7500 години. Последователността на „староземния креационизъм“ смятат, че дейността на Бога не може да се измерва с човешки мерки. Под един „ден“ творение може да се подразбира не едно земно денонощие, а милиони и дори милиарди години.

По такъв начин истинската възраст на Земята и човечеството е невъзможно да се определи. С други думи, това е периодът на цялото съществуване на Земята.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви