Четирима граждани на Саудитска Арабия, участвали в убийството и разчленяването на журналиста от „Вашингтон пост“ Джамал Кашоги са обучени в лагер със седалище в САЩ, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Договорът за паравоенната подготовка е одобрен от Държавния департамент и изпълнен от договорена група, наречена Tier 1.

„Държавният департамент първоначално даде лиценз за паравоенно обучение на Саудитската кралска гвардия на Tier 1 Group, започвайки през 2014 г., по време на администрацията на Обама. Обучението продължи поне през първата година от мандата на бившия президент Доналд Тръмп“.

Базираната в Арканзас компания за сигурност Tier 1 Group осигури паравоенното обучение. Компанията заяви, че обучението е с отбранителен характер и има за цел да научи как да се защитят по-добре саудитските лидери, включително „безопасна стрелба“ и „противодействие на атака“.

Луи Бремер, старши изпълнителен директор на Cerberus, компанията майка на Tier 1 Group, потвърди ролята на компанията в паравоенното обучение в отговор на въпроси от депутатите като част от номинацията му за високопоставена позиция в Пентагона по време на администрацията на Тръмп.

Документът, съдържащ отговорите на Бремер, който той предостави на The Times, потвърждава, че четирима членове на екипа отговорен за смъртта на Кашоги са преминали обучение през 2017 г. в Tier 1 Group, а двама членове преди това са участвали в друга итерация на обучението между октомври 2014 г. и януари 2015 г.

В отговорите си Бремер каза, че прегледът на обучението от Tier 1 през март 2019 г. „не разкрива неправомерни действия от страна на компанията и потвърждава, че установеното обучение по учебна програма не е свързано с убийството на Джамал Кашоги“.

„Предоставеното обучение не е свързано с последващите им отвратителни действия“, каза Бремер в отговорите си.

В крайна сметка администрацията на Тръмп оттегли номинацията на Бремер за висшата позиция в Пентагона и не изпрати документа до Конгреса, така че депутатите никога не получиха отговори на своите въпроси.

В изявление пред The Hill говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че агенцията „не може да потвърди или да коментира нито една от лицензираните дейности по лицензиране на износ за отбрана, за които се твърди в медийни репортажи“.

„Саудитска Арабия е изправена пред значителни заплахи за своята територия и ние сме решени да работим заедно, за да помогнем на Рияд да укрепи отбраната си“, каза Прайс. „В същото време американският народ очаква, че политиката на САЩ по отношение на стратегическото му партньорство със Саудитска Арабия ще даде приоритет на върховенството на закона и зачитането на правата на човека, които са неделими от интересите, които Съединените щати внасят в това партньорство.“

Кашоги, виден коментатор и колумнист на „Вашингтон пост“ някога бе в кръга на кралското семейство, но мнението им за него се влоши, след като работата му стана по-критична към саудитското кралско семейство.

Кашоги бе убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г . и бе разчленен от саудитски агенти. Кашоги бил в консулството, за да вземе брачни документи, необходими за сключване на брак с турската му годеница Хатидже Дженгиз. Останките му все още не са намерени.

През февруари администрацията на Байдън разсекрети доклад на разузнаването на ЦРУ, който пряко замеси саудитския престолонаследник в убийството на Кашоги.

„Ние оценяваме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция, за залавяне или убиване на саудитския журналист Джамал Кашоги“, се казва в доклада, предоставен от кабинета на директора на националното разузнаване.

Доклад на ООН, след убийството, подкрепя твърдението с „оценките на записите от разузнавачите в Турция и други страни“.

Турските служители, заедно с представители на ООН и САЩ, потвърдиха, че тялото на Кашоги е разчленено с трион.

Понастоящем турски съд съди 26 граждани на Саудитска Арабия, свързани с убийството, задочно, като следващата дата на процеса е определена за 8 юли. Саудитското правителство, след поредица от оправдания, призна, че Кашоги е убит в „измамна операция“ и изправи 11 лица пред съд.

Петима души бяха осъдени на смърт през декември 2019 г. от Наказателния съд в Рияд за „извършване и пряко участие в убийството на жертвата“, а трима други бяха осъдени на затвор. Трима бяха установени за невинни в процес, който ООН критикува сериозно, а Ахмад Асири и Сауд ал Кахтани, двама високопоставени служители, близки до престолонаследника Мохамед бин Салман, бяха оставени без обвинения.

След решението Дженгиз коментира, че „постановеното в Саудитска Арабия, отново е пълна подигравка със справедливостта.“

Убийството на Кашоги запали глобална кампания за натиск срещу саудитския режим, което накара служителите в САЩ и чужбина да поставят под въпрос (закратко) дипломатическите си отношения със Саудитска Арабия.

След първата среща на президента Байдън с бин Салман в началото на март, се съобщава, че се е отказал да санкционира саудитския режим заради убийството на Кашоги.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви