Япония, император Дзиму и Трикракият гарван
Япония, император Дзиму и Трикракият гарван

“Да помним деня на основаване на държавата, да възпитаваме сърцата си да обичат родината”!  Така звучи девизът, определен за Деня на основаване на Япония (Кенкоку Кинен-но Хи), записан в закона “За националните празници”. Празникът се отбелязва в Япония всяка година на 11 февруари и е национален, неработен ден.

В историята на Япония („Нихоншоки“, “Японска хроника“) се водят  летописи на държавата от времената на периода Нара (710—794 година). Там се казва, че за основаване се смята денят, в който на престола се качва първият император – легендарният Дзиму. През 1872 година денят на Новата японска година по лунния календар е обявен за Ден на основаване на държавата. Защото в “Нихоншоки” е записано, че император Дзиму застава начело на Япония в първия ден на първия месец (по лунния календар). Само година по-късно, през 1873 година, в Япония е въведен Григорианския календар. И датата, приведена в съответствие с него, е 11 февруари 660 г. пр.н.е.


Император Дзиму и гарванът Ятагарасу

Въпреки че съществуването на Дзиму не е доказан исторически факт,

събитието е избрано, за да се подчертае законната власт на правителството. Тя в епохата Мейджи преминава изцяло в ръцете на императора. Преди това 250 години държавата е управлявана от шогуните от рода Токугава.

Периодът, през който управлява първият император на Япония, се бележи от годините 660—585 г. пр.н.е. С него се поставя началото на дълъг списък от владетелите на страната на изгряващото слънце. В  преданията за делата на Дзиму всъщност се разказва за миграцията на японските племена. И – за възникването на племенните съюзи. Воден от гарвана Ятагарасу (гарвани с три крака, смятани за пратеници на боговете. Ятагарасу буквално се превежда като „гарван, голям колкото осем педи“), Дзиму поема на поход от Химука на остров Кюшу. Там предците му се спускат от Небесата, на изток, в провинция Ямато на остров Хоншу (667—660 г. пр.н.е.). Разказът за похода е смесица от описанието на истински случили се събития, но оплетени в духа на божествени чудеса.

Анализът на легендите за Дзиму, който учените извършват на база съвременните археологически познания, показва, че държавата Ямато се заражда на границата между III – IV век.

През VII век пр.н.е. в Япония никъде не се среща държавно устройство, а господстват първобитно-общинни отношения.

Официално Денят на основаване на държавата е вписан в националните празници на Япония през 1966 година и започва да се отбелязва от следващата година.

В политическите кръгове отношението към названието му е дискусионно и периодично привърженици и противници на името на празника провеждат обсъждания на проблема, който не дава покой на определени обществени слоеве.
Тези дебати обаче са смятани за незначителни и не влияят върху присъствието на празника в японския календар. В голямата си част японците са патриотично настроени хора, за които политическата окраска на празника е без никакво значение. Ако празникът се пада в делничен ден, то японците го отбелязват в семеен кръг и се посвещават на еднодневни занимания със спорт или разходки.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви