Наредбата за къмпингуването показва желанието да се закрие този сектор от туризма, отколкото да се открие възможност той да бъде практикуван. Това е мнението на Йордан Ибришимов от Българско кемпер общество.

Документът се нарича Проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона „А“ и в зона „Б“ извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги“.

Според Ибришимов терминът е не диво, а свободно къмпингуване. „Много малко къмпинги се запазиха, особено по морето. След това хората бяха принудени да правят диво (свободно) къмпингуване. Може да забраниш свободното къмпингуване, но нашата инфрасктруктура е нулева“, каза той.

Ние имаме 0,015% от този огромен бизнес, който се разраства в цяла Европа. В Германия има туристически институт, който анализира този бизнес. 15 млрд. евро са били приходите от къмпингуване в Германия за 1 г., даде пример той.

Според проектонаредбата между месеците май и септември само на места, определени от местната власт могат да се разпъват палатки.

По думите на Георги Лапчев, кмет на Царево, тази наредба не е пълна. Според него е нужен Закон за дивото къмпиране, който да опише какво точно е дивото къмпиране – къде може и къде не. Нужен е регламент, изтъкна Лапчев.

Не сме се опитвали да го забраним, опитвахме се да направим регламент, Върховният административен съд (ВАС) отмени част от наредба, с която общината може да санкционира недобросъвестните.

Според Ибришимов – един местен управник би се запознал със световните тенденции в туризма, а не само да говори само за забрани.

Могат да се въведат такси, билети, общината трябва да получава приходи, категоричен е той. Туризмът не е само свободно разполагане на палатка – хората се хранят, посещават местни забележителности. Над 70% от приходите от туризъм не са от нощувките, а от посещението на местни обекти, допълни Ибришимов.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви