ДНСК спира строителството на небостъргача „Златен век“. Новината беше обявена само няколко часа, след като служителите на „Артекс“ протестираха тази сутрин пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Арх. Влади Калинов, директор на ДНСК, съобщи, че строежът се спира заради изтекло разрешение за строеж. По думите му, то е изтекло през януари 2020 г.

Текстът в закона казва различно нещо от това, което твърдят от фирма „Артекс“ – че разрешителното им за строеж е до 2022 г.

По думите му, през годините „Артекс“ е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателството в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла „Артекс“, каза Влади Калинов. Той допълни, че становището на ДНСК е категорично и ясно.

Направен е обстоен анализ от Строителен надзор на всички документи по казуса – становището на ДНСК е категорично, подчерта още веднъж Влади Калинов. Това значи, че всичко построено след датата, когато изтича разрешението за строеж – януари 2020 г., трябва да бъде разрушено.

Днес Весела Мирянова, съуправител в строителна фирма „Артекс“, коментира, че строежът е стигнал до 25-и етаж и остават да се достроят още 10 етажа.

А относно решението на ВАС на първа инстанция за разрешителното за строеж, че е валидно най-малко до края на 2022 г., от ДНСК смятат, че е некоректно изнесено и че съдът не се е произнасял за давността на разрешението.

На 6 април 2019 г. от „Артекс“ изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на „Златен век“, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на „Златен век“ е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Припомняме и че след срещата през месец май 2021 г. в МРРБ бе решено Държавната инспекция да започне още една проверка. Решението бе последвано от изявление от страна на строителя „Артекс“.

Върховният административен съд (ВАС) през месец май 2021 г. излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на „Артекс“. Това решение, според ИК Лозенец е очаквано, защото заповедта на ДНСК е порочна и не е била адекватно защитавана в съдебна зала.

С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача в столичния квартал „Лозенец“. Престъплението „Златен век“ продължава – Това написа през ноември 2020 г. в социалната мрежа Фейсбук кметът на район „Лозенец“, Константин Павлов.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви