Време е да се сбогуваме с изглеждащите като съвършени кукли „ангели“ на Victoria’s Secret. Американската компания за бельо, дълго обвинявана в сексизъм и дискриминация, реши да остави идеите си за фантазия и да заложи на „реалистични“ жени.

Брандът ангажира за свои посланици популярни дами като индийската актриса Приянка Чопра, трансджендър модела и активистка Валентина Сампайо и футболистката Меган Рапиноу – знак за готовността на Victoria’s Secret да скъса с модела на жена, считана за карикатура и символизирана от нейния прочут годишен парад на модели с ангелски крила.

Новите посланици с различни среда и професии ще промотират Victoria’s Secret, включително и в анонсиран подкаст от 10 епизода, пише БТА.

Към Приянка Чопра, Валентина Сампайо и Меган Рапиноу се присъединяват суданско-австралийският модел Адут Акеч, британската медийна звезда Аманда де Кадене, пищният модел и активистка Палома Елесер, китайската скиорка Айлин Гу.

Представяйки т.нар. „Колектив“, от Victoria’s Secret написаха на страниците си в социалните медии: „Горди сме да обявим една вълнуваща нова платформа, предназначена да оформи бъдещето на Victoria’s Secret”.

Изглежда американската компания за бельо твърдо е решила да измести фокуса от традиционното си брандиране към по-приобщаващ и разнообразен имидж с по-широка привлекателност.

Как се стигна до толкова рязък завой?

Victoria’s Secret беше най-известната марка за бельо в света. Печалбите бяха огромни, а ежегодното шоу, в което съвършени красавици дефилираха в уникално бельо и ангелски крила, държеше милиони пред екрана.

Високи, слаби и изключително красиви, моделите на Victoria’s Secret владееха сърцата на мъжете по цял свят, а жените мечтаеха да изглеждат като тях.

И така до появата на #Metoo и Time’s Up. Върху компанията се изсипа порой от критики и обвинения в сексизъм и дискриминация, а бившият шеф и маркетингов директор на Victoria’s Secret Ед Разек беше принуден да напусне бранда след думите си, че „във Victoria’s Secret няма и никога няма има място за закръглени или трансджендър модели.

Останалото е добре позната история. Продажбите на компанията забуксуваха, печалбите се сринаха, рейтингът на шоуто на Victoria’s Secret падна рекордно, а компанията започна да затваря магазин след магазин от хилядите си обекти по света.

Ежегодното шоу на ангелите през 2019 година беше отменено за първи път в историята след критики, че е „сексистко, старовремско и в него липсва разнородност“. И така и не се завърна до 2021 година.

Днес във Victoria’s Secret място за закръглени и трансджендър модели има. Сред тях са Валентина Сампайо, Палома Елсесер, Девин Гарсия, Сабина Карлсон и Джил Кортлевe.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви